Има ли връзка между степента на образование, интелигентността и носенето на очила? Общоприето е, че така наречените "зубъри" са с очила, защото четат повече и така увреждат очите си.

Възможно е обаче и обратното - късогледите, които фокусират добре наблизо, да четат и знаят повече, просто защото не виждат добре надалеч.

Многото четене за изпити е причинило главоболие на много студенти. Причината за неразположението обаче не е стресът. Узнали за проблема, младите са пред дилема да носят или не очила? Практиката е друга. Много работодателите биха наели точно хора с очила.

Британско изследване показва, че е по-вероятно да получат работа хората, които носят очила. Те придават по-професионален и интелигентен вид.

Важно е човек да изглежда добре, особено ако зад външния вид се крие и интелигентност. Доказано е, че умните и образовани хора обикновено носят очила. Те виждат надалеч размазано и предпочитат да гледат наблизо. Застояват се повече пред книгите и компютъра и поради това трупат повече информация и знания.

Възможно е и обратното. Любознателните искат да четат повече и това да доведе до късогледство, съобщи ТВ7.

Последните години се наблюдава и друга тенденция - да се слагат очила без диоптри, само заради модата. Независимо от тенденциите обаче, лекарите са категорични, че красиво е само здравото око.