Външните министри на България, Гърция и Румъния - с обща позиция към Македония за членство й в Европейския съюз. Бившата югославска република ще получи съдействие от съседките си, само ако се включи активно в преговорите, водени с посредничеството на ООН, за намиране на приемливо решение на спора за името Македония.

Позицията на Николай Младенов е, че страната ни ще подкрепи Скопие за Евросъюза, ако тя докаже, че има намерение да развива сътрудничество с нас на базата на взаимно уважение, доверие, разбирателство, добросъседство и зачитане на интересите на двете страни и народи.

„България няма проблем с Македония, а с националистическото говорене на някои лидери”, коментира външният министър, цитиран от bTV.

„Вие сте наясно, отнася се до името на бившата югославска република Македония. То отваря пътя към Европейския съюз. Ние дори изпратихме меморандум за сътрудничество, но все още чакаме отговор. От друга страна, искам да заявя най-добрите ни чувства към съседите, но за членството в ЕС има условия”, каза от своя страна гръцкият колега на Младенов - Димитрис Аврамопулос.

През октомври Атина и Скопие започнаха да си разменят писма за продължаване на преговорите за името на Република Македония. Спорът за името на бившата югорепублика е от 21 години, тъй като, според Гърция, името Македония предполага териториални претенции към северната гръцка провинция със същото име. Приемливо и за двете страни решение все още не е намерено.