Добросъседските ни отношения с Македония, или по-скоро липсата на такива, станаха централна тема както на „Дондуков” 2, така и в парламента. Причина официално да погледнем с неодобрение към Скопие стана визитата у нас на еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле.

Пред височайшия гост от Брюксел страната ни каза едно голямо НЕ на членството на Македония в ЕС, поне на този етап от нейната политика спрямо България.

Първи тезата за неготовността на Скопие да се присъедини към fбщността изказа държавният глава Росен Плевнелиев. Пред Фюле той очерта основните българо-македонски проблеми, които трябва да се вземат в предвид преди евентуално членство на съседката ни в Евросъюза.

В Македония се наблюдава едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух, дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание, както и умишлено спъване на българския бизнес чрез административни пречки, обобщи държавният глава и допълни, че „не можем да дадем евросертификат на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България”.

„Властите в Македония ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство. Не отричаме европейската им перспектива, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови”, заяви Плевнелиев и допълни, че стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации.

На среща между еврокомисаря и депутати от две комисии - по външна политика и по европейските въпроси, българските народни представители се съгласиха с изказаното от държавния глава – че македонските управляващи има да извървят дълъг път, за да изпълнят основен критерий на ЕС - за добросъседство.

„Не може една страна силно да желае да стане член на ЕС и НАТО, но и в двете посоки да има пречки. Едната е, че не води добросъседски отношения с България, от друга страна с Гърция. Управляващите в Македония трябва да водят политика, с която да не насаждат антибългарски чувства у децата, за да имат те негативно отношение към България”, заяви Юнал Лютви от ДПС.

Моника Панайотова от ГЕРБ на свой ред определи като нездравословна политиката на Скопие спрямо София, а колегата й Владимир Тошев подчерта, че ако сега този проблем не бъде повдигнат, когато преговорите на Македония с ЕС стартират, те могат да се превърнат в „бомба със закъснител”.

Високопоставеният гост от Брюксел се съгласи, че проблемите трябва да бъдат решени преди приемане на държавите в ЕС, но преговорният процес не трябва да се превръща в заложник на тези проблеми, съобщи bTV.

„Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма”, заяви Щефан Фюле.

Своеобразен край на днешния "дебат" по темата сложи премиера, който пред комисаря обобщи с едно изречение позицията на България – страната ни подкрепя членството на Македония, но при стриктно спазване на всички европейски критерии.