Европа изразява днес недоволството си срещу затягането на финансовата дисциплина. По призива на Европейската конфедерация на профсъюзите близо 40 организации от 23 страни ще участват в обявения Ден на действие и солидарност.

Той ще бъде белязан от различни акции - стачки, демонстрации и шествия, съобщи БНТ.

Испания се подготвя да започне нова общонационална стачка, която ще бъде второто масово протестно движение, проведено в страната за последната година. В над 10 испански града, сред които Мадрид и Барселона, ще бъдат организирани шествия. В социалните мрежи има призиви за митинг и пред парламента.

Призив за обща стачка е отправен и в Португалия. Серия протестни действия са планирани в Гърция. Синдикатите искат от европейските лидери да вземат мерки срещу голямата безработица и да отговорят на социалните тревоги на гражданите.

В своя декларация те се противопоставят категорично на икономическите мерки, които тласкат Европа към рецесия и на разрушаването на европейския социален модел.

Европейската конфедерация на синдикатите обединява 85 профсъюзни организации в 36 европейски държави, сред които и българските профсъюзи КНСБ и КТ „Подкрепа”.