Руският енергиен гигант Газпром съобщи, че Гърция е отстранена от плановете за строежа на газопровода Южен поток, който се очаква да започне да изпраща газ към Западна Европа през 2015 г., съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", цитирано от БТА.

Високопоставени представители на Газпром са заявили на пресконференция в Москва тази седмица, че решението се дължи на факта, че търсенето на гръцкия пазар не може да покрие стойността на инвестицията.

България трябва да подпише за Южен поток в четвъртък, когато у нас ще пристигне шефът на Газпром Алексей Милер.

"Няма да строим газопровод, който да стои празен", подчерта Леонид Чугунов, ръководител на отдел "Управление на проекти" в Газпром. Той каза, че неговата компания се е отказала в обозримо бъдеще от плановете да изгради южен дял на газопровода, който да достигне до Южна Италия през Гърция, като подчерта, че проектът е насочен само към пазари, които са способни да предложат перспективи за значително потребление. Не е такъв случаят нито с Гърция, нито с Южна Италия, отбеляза представителят на Газпром.

Ако Гърция се нуждае от повече газ, той ще дойде през съществуващите интерконекторни връзки с България и Турция, посочи Чугунов. Той също така разграничи проекта Южен поток от интересите на Газпром към Гръцката държавна газова корпорация (ДЕПА), като заяви, че независимо кой притежава ДЕПА, решението за газопровода се отнася до гръцкия пазар. Газпром е един от кандидатите за участие в търга за приватизацията на ДЕПА.

Президентът на Газпром Алексей Милер потвърди вчера, че строежът на Южен поток се очаква да започне до края на годината. Плановете за гръцки клон на Южен поток дойдоха в резултат на особено добрите отношение между Атина и Москва по време на мандата на бившия премиер Костас Караманлис и бяха свързани с положителната позиция на неговото правителство към ръководения от Русия проект за нефтопровда Бургас-Александруполис. По онова време беше ясно, че гръцкият дял на Южен поток няма да се базира на финансови критерии, отбелязва "Катимерини".

Според източници от енергийния сектор интересът на Газпром към гръцкия газов пазар означава, че вариантът за връщане на Гърция в плановете за Южен поток не може да бъде изключен, пише гръцкият вестник.