Руският газов гигант "Газпром" обвини Евросъюза, че се меси в свободния енергиен пазар, като сравни това с връщане към социализма. В отговор на въпрос на Българска национална телевизия ръководителят на международните проекти на "Газпром" Леонид Чугунов осъди новите европейски правила за либерализиране на енергийния пазар и обяви, че по "Южен поток", включително в България, ще тече синьо гориво само на "Газпром“.

В "Газпром" потвърждават, че инвестиционното решение за участъка в България - първата страна по трасето, ще бъде подписано в срок до 15 ноември. Тепърва ще се изяснява обаче как "Южен поток" ще бъде съобразен с новите европейски енергийни правила, според които до тръбата трябва да бъдат допускани и други доставчици, съобщи БНТ.

"Газпром" е твърдо против и обвинява Евросъюза във връщане към социализма. Компанията разчита да се договори с Еврокомисията, но дотогава България ще бъде заплашена от санкции при всяко нарушение.

Преди дни българският министър на икономиката Делян Дбрев обяви, че ще иска от „Газпром” допълнително понижение на цената на руския газ, „сражавайки се за всеки цент”, а правителството прие, че договорът за „Южен поток“ ще бъде обвързан с новия договор за доставки на природен газ за България от 2013 г.,

В "Газпром" категорично отхвърлят обвързването на подписването на инвестиционното решение за "Южен поток" и подписването на новия газов договор с България. Според представители на компанията, двете събития просто са съвпаднали по време.

Отворен остава, обаче, въпросът - ще получи ли България изгодна цена за иначе малките количества, които купува - до 3 млрд. куб. м. газ годишно. Сега, с направената вече отстъпка, страната ни купува 1 000 кубически метра газ за 472 долара, докато Полша си извоюва намаление до 460 долара.

Леонид Чугунов, ръководител "Международни проекти", "Газпром", коментира: “Добра ще бъде цената. Всички са доволни.За всяка страна има различни условия, защото и договорите са подписвани по различно време, срокът е за различен период, условията по ценовата формула се отличават за всяка страна“.

Така или иначе зимата се очертава спокойна. В "Газпром" смятат, никой, включително и Украйна, не иска повторение на газовата криза от 2009 година. Нито в Русия, нито в Европа.

Междувременно на правителственото заседание вчера икономическият министър Делян Добрев е предупредил, че ако Българският енергиен холдинг не приеме окончателно инвестиционно решение в срок до 15 ноември 2012 година, дружеството ще дължи на ОАО „Газпром“ сумата от 70 млн. долара.

Тази сума представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа, уточнява той.