През последните 10 години страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) бяха смятани от инвеститорите за надеждна формула на успеха. Но на фона на видимото през последните няколко месеца отслабване на динамиката на ръста на икономиките им, все повече анализатори обръщат внимание на друг многообещаващ квартет СМИТ (Южна Корея, Мексико, Индонезия и Турция).

Всяка страна от СМИТ има темпове на растеж, забележимо по-високи от тези, които демонстрират индустриално развитите страни от Запада. Според прогнозата на МВФ ръстът на икономиката на Южна Корея през тази година ще е 2.7%, а през следващата 3.6%. за Мексико прогнозата е за 3.8 и 3.5%, съответно през 2012 и 2013 г., Турция-3 и 3.5%. Още по-високи са показателите за Индонезия, в която МВФ прогнозира съответно растеж от 6 и 6.3% през тази и следващата година.

В началото на септември рейтинговата агенция Fitch повиши оценката на Южна Корея от А+ до АА-, обосновавайки своята стъпка с продължителния период на икономическа и финансова стабилност на страната. Докато много европейски страни стенат под товара на големите бюджетни дефицити, Сеул представя профицит. А фактът, че южнокорейският концерн Samsung успешно, особено в сегмента на смартфоните, конкурира Apple, нагледно демонстрира, че Южна Корея се превръща в страна на новите технологии.

Подемът на Мексико също намери отражение на фондовите пазари. От началото на тази година най-големият мексикански борсов индекс IPC добави над 9%.

Що се отнася за Индонезия, нейната особена привлекателност идва от гигантските размери на вътрешния й пазар. С население от 238 млн. души, тя е четвъртата най-населена страна в света.

Според последното изследване на ОИСР през този месец Индонезия и Мексико ще бъдат в челната десетка на индустриално развитите страни от 2060 г., докато Германия ще се спусне от пето на десето място.

Много убедително изглежда и Турция, която по данни на Германо-турската външнотърговска палата БНП на глава от населението се е увеличил три пъти за едно десетилетие.

Въпреки това много акции на страните от СМИТ се продават с видими трудности. Затова в качеството си на алтернатива на преките инвестиции могат да се препоръчат традиционните инвестиционни фондове, инвестиционни фондове, търгувани на борсата, и индексни облигации, като и индекса S&P SMIT 40, обхващащ и четирите пазара.