Последният път, когато китайските акции са били толкова евтини, е бил през 2008 година, след което е последвал ръст за основните индекси от 83%. Сега обаче ситуацията се определя като по-различна, като регулаторите не успяват да намерят начин да обърнат най-голямото забавяне на икономиката от над десетилетие.

Основният китайски индекс Shanghai Composite Index се търгува при нива цена-печалба от 11.4 за най-големите компании в страната, което е най-ниското съотношение от 1997 година според данни на Bloomberg.

За сравнение през последното десетилетие средната стойност на съотношението, при което се е търгувал показателят, е била 24, а най-високата - от 46 е била регистрирана през 2007 година.

Причината за това ниско съотношение е, че икономиката на страната се очаква да отбележи най-слабия си ръст от 13 години насам.

В същото време според анализаторите на управляващата Комунистическа партия ще липсва фокус върху забавянето на икономиката, предвид на смяната във властта, която се извършва веднъж на десетилетие.

Според анализатора от Goldman Sachs Group Джим Онийл китайските акции са най-атрактивни сред страните от БРИК.

Специалисти от Haitong Securities Co., които правилно прогнозираха на 1 август, че водещият индекс ще се понижи под 2000 пункта, очакват понижение от още 14% през тази година до нива от 1 800 пункта.

Китайските индекси най-вероятно ще приключат на отрицателна територия за трета поредна година според прогнози на Bank of Communications Co.

Шанхайският индекс се понижи днес с 0.2% до нива от 2 083 пункта.