Китайските акции регистрираха най-голямото си повишение от близо три седмици насам вследствие на спекулациите за правителствена намеса в подкрепа на фондовите пазари.

Основният китайски индекс Shanghai Composite Index се понижи под 2000 пункта вчера.

Днес показателят се повиши с 3.2%, връщайки се над ключовото психологическо ниво. Това стана след спекулациите, че регулаторните органи ще обявят 10 мерки за стимулиране на пазара на акции.

Ръстът бе поведен от повишението при акциите на брокерските компании, като книжата на
Citic Securities Co. поскъпнаха с 4.9% за деня.

Част от печалбите за деня обаче бяха заличени, след като запознат заяви, че комисията за регулиране на борсата в страната ще проведе редовна сесия без оповестяване на подобни мерки.

Широкият индекс CSI 300 Index се повиши с 3.1% до 2 251.72 пункта. Китайският пазар ще е затворен през цялата следваща седмица за честване на национални празници.

Акциите в страната отбелязаха ръст поради спекулациите, че ще има обявяване на промяна на правилата, свързани с първични публични предлагане по-късно днес“, коментира Уей Уей, анализатор в West China Securities Co., цитиран от Bloomberg. “Дори и това да е вярно обаче, позитивният ефект ще бъде бързо преодолян, тъй като основните притеснения на инвеститорите са свързани с ръста на икономиката на страната“, допълва още Уей.

Основният шанхайски индекс се понижи моментно вчера под ключовото ниво от 2000 пункта за пръв път от три години насам, като търгуваният обем се понижи с 35% от среднодневния за тази година.