Преди година Лин Цзихуа беше един от най-важните хора в Пекин. Той беше шеф на кабинета на президента Ху Дзинтао и се очакваше да попадне сред седемте нови членове на Политбюро на Китайската комунистическа партия, което е сред най-висшите ешелони на властта в страната.

Ако превъртим лентата напред, Лин не е член на политбюро. Той изглежда е забуксувал на място в 205-членния централен комитет на партията и е малко вероятно да се издигне нагоре. South China Morning Post отбелязва, че 94 делегати са гласували против преизбирането му, което е "относително голям" брой.

Какво се случи? Причината може да бъде намерена в инцидент от месец март, когато брутална автомобилна катастрофа попадна в заглавията на всички медии в Китай.

Колата, черно Ferrari 458 Spider, купено за около 1 млн. долара, се движи толко бързо по околовръстното шосе на Пекин, че се разцепва на две след като удря в мост в 4 часа през нощта. Снимки на разрушената кола веднага заляха китайската социална мрежа Weibo, но до следващата сутрин почти цялата информация за катастрофата беше изтрита.

Чак през септември се разбра кой е бил в колата – Лин Гу, 23-годишният син на Лин Цзихуа. Така и не стана ясно дали Лин и двете му спътнички са оцелели в катастрофата, но това е малко вероятно.

Изтекла допълнително информация за инцидента даде индикации за прикриване. Ако това е вярно, то най-вероятно е по нареждане на Лин Цзихуа в опит да спре общественото заклеймяване на разточителния живот на сина му.

Това се случи по време на корупционния скандал с Бо Силай и тогава общественото порицание на корупцията по високите етажи на властта беше на рекордни нива.

Независимо дали е вярно или не, през миналия уикенд Лин бе прехвърлен от офиса на Централния комитет в Отдела за обединен фронт, което на практика е преместване от центъра на китайския правителствен живот към периферията.