Мобилните телефони са устройстваq с които могат да се провеждат и приемат разговори посредством връзка с мобилна мрежа, предоставяна от мобилен оператор. Първият мобилен телефон е бил силно казано мобилен - предвид на значителните си размери и тегло от 1 килограм. Той е бил представен от Джон Митчъл и Мартин Купър от Motorola през 1973 г.

Първият мобилен телефонq предназначен за комерсиални целиq е бил представен през 1983 г. и е бил моделът DynaTAC 8000x.

Всъщност, този модел е бил широко прокламиран чрез филма с Майкъл Дъглас от 1987 г. – Уолстрийт.

Макар и носещ прозвището „тухла“, телефонът е бил значително скъп и недостъпен за широката общественост, а цената му е възлизала на близо 4 000 долара. За него е имало дълги списъци на чакащи.

Това, въпреки факта, че времето за разговори по него е било ограничено до половин час, а това за зареждане е било от цели 10 часа.

За периода между 1990 г. и 2011 г. броят на мобилните телефони нараства от 12.4 милиона на над 6 милиарда, като 87% от населението на планетата вече са разполагали с мобилно устройство.

Първата в света автоматизирана мобилна мрежа е била представена в Токио от компанията NTT през 1 979 г. През 1981 г. подобни са били представени в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.

Втората генерация мобилни мрежи е била представена през 1991 г. във Финландия, а десет години по-късно се появява и трето поколение мрежа в Япония отново от компанията NTT DoCoMo.

Ето как са изглеждали телефоните преди дванадесет години или пред 2000 г.:

А ето как изглеждат и съвременните мобилни телефони: