Златни тавани, изящни стенописи и пищни полилеи. Това, което със сигурнос прави Европа уникална са дворците и замъците от най-ралични епохи и художествени стилове.

Някои от тях можете да посетите, друго обаче са затворени за обикновените туристи. Флорентинския фотограф Масимо Листри обаче е успял да обиколи и снима хиляди зали в замъци, палати, вили и дворци в цяла Европа и да ги покаже в книгата "Grand Interiors".

Ето и десет от най-великолепните и пищни зали на Стария континент:

Националният дворец в Queluz, близо до Лисабон, е царска лятна резиденция от средата на ХVІІІ век. Наричат го "Португалският Версай" и е един от най-големите дворци в Европа, построен в стил рококо. Днес се използва за държавни функции.

Великолепната сграда Reggia di Caserta се намира близо до Неапол. Съществува от 1751 г. и е на пет етажа, с 1 217 стаи, което го прави един от най-големите замъци в Европа.

Тази овална зала със цветни стенописи е в замъка Frain в Чехия. Първоначално е била крепост, в последствие се е превърнала в бароков дворец.

Сикстинската капела със стенописи на Микеланджело е най-известната зала във Ватиканския музей. Там обаче е и един друг, не по-малко впечатляваща салон - Galleria dei Candelabri, с с неговите митологични фигури и фрески.

Дворецът Версай, построен за Луи XIII през 1631 г., е върховен израз на богатство, разкош и власт. Всяка година около три милиона посетители биват омагьосани от гледките в огледалната зала, параклиса и градината в Париж.

Романският дворец Palazzo Colonna е семейна собственост вече 23 поколения. В неговите сгради днес се сливат много различни стилове от различните епохи, през които дворецът е бил разширяван. Великолепните салони приемат посетители целогодишно.

Херцогският палат Ducal принадлежи на благородната фамилия Гонзага и се намира в Северна Италия. Съществува от ХІV век и се състои от 500 стаи, свързани с великолепни галерии. Фамилията вече не съществува, тъй като всичките й членове са починали, но замъкът й е прелестен музей.

Palazzo Valguarnera-Gangi е в Палермо, Италия. Там е сниман класическият филм с участието на Ален Делон "Гепардът". Дворецът е строен 30 години и когато най-сетне бил готов, бароковият стил вече бил излязъл от мода.

В Galleria Beaumont im Palazzo Reale di Torino, Италия, има 5 000 оръжия. Във впечатляващ контраст с мрачните му експонати обаче греят златният таван и цветните стенописи.

Романска катедрала? Не съвсем. Това е Природонаучният музей в Лондон, който е построен в средата на ХІХ век в романско-византийски стил. Той приютява около 70 милиона експоната.