Цените на имотите в Лондон са отбелязали повишение за трети пореден месец през ноември, след като луксозните предградия на града продължават да привличат международни купувачи.

Средните цени на имотите в британската столица са се повишили с 1.2% до 483 709 паунда, според данни на най-голямата имотна агенция в страната.

Имотите в деветте най-скъпи квартала на финансовата столица са се повшили с 3.4% през този месец до 600 000 паунда.

За сравнение, цените на имотите в страната са се понижили до 2.6%.

Луксозните имоти в Лондон са към момента с 16% над нивата им от предходния пик през март 2008 г., според данни на консултантската компания Knight Frank LLP.

Милиардерите, живеещи в лондонския Кенингстън, плащат само 32 паунда повече данък за техните луксозни имоти, в сравнение със семействата в нормален лондонски квартал и живеещи в къщи с три спални.

Това неравноправие кара либералите да искат данък в размер на 1% от стойността на луксозните имоти на стойност над 2 млн. паунда на година.

„Пазарът на луксозни имоти в предпочитаните лондонски квартали продължава да привлича чуждестранни купувачи“, според Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove, цитиран от Bloomberg. "Най-добрите имоти в Централен Лондон обаче продължават да са достъпни само за чуждестранни мултимилиардери“, допълва още той.

Пазарът на имоти през следващата година може да продължи с възстановяването си предвид на ограниченото предлагане на имоти от най-високия клас, които са и обект на търсенето.