След като разгледахме най-малките апартаменти, предлагани на пазара на имоти у нас, време е да насочим своето внимание и към най-големите.

Оказва се, че подобно на ситуацията при най-малките жилища, значително ограничено е и предлагането на най-големи с площ от над 500 кв. м.

Всъщност по зададен такъв критерий откриваме едва 24 оферти, като извън пределите на София, жилища с подобни размери има само в Пловдив.

Средната цена на предлаганите имоти от над 500 кв. м. е 975 евро за кв. м, или определено можем да кажем, че в повечето случаи става въпрос за луксозни имоти.

Най-голямото, както и най-скъпото жилище с такъв размер откриваме в София, в кв. Лозенец. Мезонетът с площ от 730 кв. м е обзаведен и е обявен за продажба при цена от 1 290 000 евро.

Въз основа на площта му потенциалният купувач трябва да се бръкне с цели 1 767 евро за кв. м.

Това което ще получи срещу тези пари, са три спални, от които едната от 47 кв. м с дрешник и баня и две по 20 кв. м с баня, стая за персонал и стая за гости, огромен хол с джакузи и панорамна тераса от 80 кв. м. Към апартамента има 5 паркоместа.

За сравнение второто най-голямо жилище на пазара в столицата в момента е с площ от 700 кв. м., отново разположено в Лозенец, а цената му е 849 000 евро. Това прави значително по-малкото 1 212 евро за кв. м, но тук имотът не е обзаведен.

Когато става въпрос за цена, най-скъпият преди половин година продаван апартамент изпада на второ място. Мезонетът от 539 кв. м. в кв. Изток е все още непродаден и обявен за продажба за сумата от 1 193 000 евро.

Най-евтиният сред най-големите предлагани апартаменти въз основа на цена за квадратен метър е мезонет в Гоце Делчев, непосредствено разположен до Южен Парк. Въз основа на площта му от 580 кв. м., цената възлиза на 672.4 евро за кв. м, или 390 000 евро.