Съжалявам, че сериозни политически партии не коментират темата за европейските средства, не си помагаме, не се мобилизираме заедно в Брюксел, което е изключително важно, защото кохезионните фондове са застрашени. Това каза премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Премиерът коментира темата за Венета Марковска, предложената номинация на Петър Стоянов за конституционен съдия, реформата в съдебната система, проекта "Южен поток", бюджета и фондовете от Европейския съюз. Днес той ще участва в заседанието на Европейския съвет и ще има среща с председателя Херман ван Ромпой. Според Борисов, надеждите към предстоящия съвет не са големи.

Много важната рамка, която определя колко пари ще получи България от Брюксел до 2020 година не минава на дебат, а кохезионните фондове правят обединена Европа, присъединяват държавите една към друга.

Преди ден си получихме близо 300 млн. лева от последните плащания, които имаме за годината, имам абсолютното уверение, че ще получим и останалите.

Така че фискалният ни резерв е вече над 7.2 милиарда, каза Борисов и посъветва, когато лъжат безобразно (Коалиция за България“– бел. ред.), че фискалният резерв е намалял или изяден, похарчен, да обяснят на хората , че това не е така.

Ние вземаме пари от фискалния резерв, кофинансираме само 20% от големите инфраструктурни проекти, другите 80% идват от Брюксел и когато дадем фактурите, проверят ги, ни връщат тези 80%, обясни процедурата премиерът.

България си направи така, че бюджетният дефицит и финансовата рамка да е стабилна, и харчим пари само по проекти, които засягат цяла Европа – петте транспортни коридора, магистралите, жп линиите, пречиствателните станции, конкурентоспособност и образование, и наука, каза още Борисов.

Премиерът коментира темата за Венета Марковска, предложената номинация на Петър Стоянов за конституционен съдия, реформата в съдебната система, проекта "Южен поток", бюджета и фондовете от Европейския съюз. Днес той ще участва в заседанието на Европейския съвет и ще има среща с председателя Херман ван Ромпой. Според Борисов, надеждите към предстоящия съвет не са големи.