В условия на продължаваща финансова и икономическа несигурност финансовите мениджъри у нас изразяват предпазлив оптимизъм. Това сочат резултатите от резултатите от първото проучване Deloitte CFO Survey в България.

За мнозинството от тях (78%) степента на финансовата и икономическата неизвестност, идващи отвън, е висока. Очаквайки състоянието на стагнация да продължи и ръстът на БВП да не надхвърли 1.5% и през 2013 г., анкетираните като цяло са настроени да бъдат бдителни.

Докладът отразява и виждането на мениджърите за бизнес приоритетите за следващата година и най-характерното тук е, че свиването на разходите продължава да стои на дневен ред за 70% от финансовите директори, а за всеки втори от тях преструктурирането на бизнеса би било вероятно в рамките на предстоящата година.

Според Васко Райчев, председател на Deloitte България, макар и предпазлив и сдържан, българският финансов мениджмънт дава определени сигнали за оптимизъм. „Той е бдителен по отношение на заплахите, но и отворен към възможностите“, коментира Райчев.

Той пояснява: „Признаците за това са видими в отговорите на над 44% от директорите, които ще търсят начини да увеличат приходите си от съществуващи пазари, а за над една трета новите пазари ще бъдат с най-висок приоритет в предстоящата година“.

Въпреки че мнозинството финансови директори са резервирани по отношение на инвестиционни активности, процентът на заявилите, че новите инвестиции са от първостепенна важност за компаниите им (28%), сам по себе си е впечатляващ в настоящите условия.

Същият коментар е валиден и за дълговото финансиране, към което, макар и да отбелязахме предпазливост, не можем да пренебрегнем 28% от отговорите, в които очевидно е заложено очакване за стабилни и предсказуеми парични потоци и готовност за поемане на повече дълг.

Най-положителните очаквания на финансовия мениджмънт в страната са свързани с финансовите перспективи пред компаниите им, в сравнение с очакванията, които са имали преди 6 месеца. Нито един от отговорилите не прогнозира влошаване в този аспект, а за 66.7% изгледите са в спектъра на оптимизма.