Първият сняг за тази година у нас се очаква да завали около 3 декември. Това сочи прогнозата на синоптиците от НИМХ към БАН.

Първите два дни на месеца ще са топли. След това ще настъпи бързо понижение на температурите. В началото ще има валежи от дъжд, които на много места ще преминават в свяг.

Времето ще се задържи студено и със снежни валежи през цялото първо десетдневие на декември, сочи още месечната прогноза на синоптиците.

В началото на второто десетдневие температурите, до 15 декември, ще са близки до обичайните за сезона, като все още ще има превалявания от сняг, които обаче няма да доведат до натрупването на трайна снежна покривка.

Очаква се застудяване след 15 декември, което е вероятно да продължи до 20 декември. През третото десетдневие темпепературите ще са близки до обичайните и ще има чести превалявания. Около Коледа обаче не се очаква да вали сняг.

Средната температура през месеца ще е около 0 градуса. Най-ниските температури ще бъдат между минус 9° и минус 14°, а най-високите – между 13° и 18°.