Още е средата на ноември, а местата за Нова година вече свършват. По-атрактивните курорти у нас вече са 100% заети. Каква част от българите планират да пътуват в страната или в чужбина за празниците?

И тази година българите ще предпочетат да празнуват предимно в родните курорти. Според оценките на Института за анализи и оценки в туризма, близо 500 хил. ще пътуват в страната.

Други 250 хил. пък ще изберат дестинации в чужбина, за да си честитят Новата година. Според прогнозите, българите ще похарчат близо 220 млн. лева по време на предстоящите празници.

За по-добрите хотели местата започват да се изчерпват, въпреки че до Нова година има месец и половина. Истината е, че за момента хотелите са изкупени от агенции, т.е. за крайния клиент все още има някакви шансове, но срещу съответната надценка.

Голяма част от българите вече са се научили да планират почивките си по-рано, за да празнуват точно там, където най-много им харесва.

В отрасъла отчитат, че продажбите за Коледа и Нова година текат много интензивно и се очаква до края на ноември 85% от цялата предложена на пазара база да бъде резервирана.

Част от българите вече са платили и необходимите депозити, за да резервират своите почивки. Сайтовете на някои агенции отчитат, че за определени дестинации вече няма свободни места.

Най-голям интерес за пътуване по Коледа и Нова година има за близките държави - Гърция, Турция и Сърбия, а сред екзотичните държави за Тайланд, съобщи bTV.

Новогодишните пакети за съседните държави са на цени около 300 лв. А тези за по-екзотичните дестинации, като Куба, Дубай и Бразилия, достигат до 2 000 евро. Българите, които имат възможност да пътуват по-често, казват, че предпочитат да посрещнат Новата година на място, което до сега не са посещавали.

У нас в зимните курорти също очакват гости. Каква заетост ще имат хотелите обаче ще зависи от това колко сняг ще има по празниците.

Преди коледните празници генералната репетиция за хотелиерския бизнес предстои около 8 декември. Експертите очакват за студентския празник по-силен интерес към по-евтините места за настаняване тип хижи и къщи за гости.

Прогнозите са, че те ще бъдат заети на 90%, докато заетостта в хотелите ще бъде по-ниска – около 30 на сто.