Банковата тайна остава в сила, след като депутатите от вътрешната комисия окончателно решиха да отпадне текстът, който разрешава на служителите на ДАНС да имат свободен достъп до сметките на гражданите и фирмите.

С абсолютно мнозинство народните представители отхвърлиха текста в Закона за мерките срещу изпирането на пари, който даваше свободен достъп на звеното за финансово разследване към ДАНС да проверява банкови сметки без съдебно решение, каквото изискване има в момента.

„Отказахме се, защото въпросът беше много дискусионен, получихме становище от БНБ и от Асоциацията на банките и счетохме, че изложените от тях аргументи трябва да бъдат подкрепени”, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ пред bTV.

Депутатите гласуваха също така и промени в Закона за незаконно придобитото имущество - срокът за давност на държавна претенция и срокът за извършване на проверки пада от 15 на 10 години.

В законопроекта е включен и текст, който предвижда с отнетото имущество да може да се обезщетяват пострадали от престъпление.