Банковият надзор дава сигурност, но струва пари. Той няма да доведе до поскъпване на услугите, които банките предлагат, но се отразява на рентабилността на бизнеса. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, цитиран от агенция "Фокус".Хампарцумян коментира гласувания миналата седмица от ЕС банков надзорен механизъм. Той посочи, че банковият надзор не бива да създава свръхочаквания.

Технически осъществяването на единния банков надзор, създаването на банков съюз и т.н. е тежко и сложно, и ще има достатъчно преговори, технически детайли да се уточнят”, каза банкерът.

Според него банките не могат да бъдат причина за икономически подем. Предприемчивостта на бизнеса не се създава от банки, защото банките не създават успеха, а само го следват, посочи Хампарцумян.

По отношение на данъка върху лихвите от депозитите на гражданите, той коментира, че няма нищо общо с въвеждането на данъци.

„Оставете допълнителни такси и така. Това е въпрос на търговска политика на всяка банка“, посочи Хампарцумян.

Той обясни, че докато не е ясно как точно ще се въведе и събира въпросният данък, не може да се говори и каква ще е конкретно политиката на банките спрямо него.

„Ние още не знаем техническите детайли на този данък, нали, който предстои между първо, второ четене да се уточнява и т.н. Това, което като гражданин мога да ви кажа, откакто някой плаща данъци на организации, на държавно организирани държави от антично време до днес увеличаването на данъци никога не буди ентусиазъм“, счита председателят на Асоциацията на българските банки.

И всъщност истинският въпрос не е как ще се справят банките, те ще се справят както с много други неща, технически да събират този данък, а трябва да питате г-н Дянков защо въвежда този данък“, счита Хампарцумян.

Директорът на UniCredit отново критикува идеята ДАНС да има свободен достъп до банковата информация, дори тя да не е пряко свързана с процеса на разследването.