Българите и унгарците са песимистите на Европа, пише вестник "Стандарт".

Най-щастливи и доволни пък са датчаните. Данните на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), а проучването дава общата картина на живота в ЕС през последните 5 г. на икономическа криза.

В анкетата са включени 27-те страни членки на съюза, както и седемте кандидатки. Средното равнище на удовлетворение от живота на европейските граждани е 7.1 по скала от 1 до 10.

По-недоволни обаче са хората на възраст между 50 и 64 г., както и безработните, самотните родители. В някои страни на ЕС оптимизмът се е стопил с над 20%. А портфейлите на 1/3 от европейците са отънели в последните 5 г.

В сравнение с последното проучване през 2007 г., повече хора, които са имали добри доходи и качествени домове, сега се борят с безработицата, задлъжнялостта и общата несигурност, а достъпът им до услуги е по-труден, посочват от Eurofound.

Сигурно затова доверието в обществените институции, правителството и парламента доста е намаляло в ЕС. Най-подозрителни към властта са държавите в най-тежка криза като Испания и Гърция.