Хеджфондовете са повишили бичите си залози върху суровините с най-много от август насам вследствие на признаците за набиране на скорост на ръста на китайската икономика.

Спекуланти и портфолио-мениджъри са повишили нетните си позиции в основните 18 фючърси на суровини с 9.8% до 922 588 контракта за седмицата, приключила до 27 ноември. Това бе най-голямото повишение от 21 август насам.

Златните позиции достигнаха шестседмичен максимум. Залагащите на поскъпването в цената на
пшеницата са повишили залозите си с най-много от юни насам.

Индексът, следящ представянето на суровините Standard & Poor’s GSCI Spot Index, се е повишил с 1.9% през ноември, което бе първото месечно повишение от август насам.

Златото е на път да регистрира 12-то си годишно поскъпване, подкрепено от мерките за стимулиране на централните банки, както и рекордните инвестиции в ETF-фондовете, базирани върху цената на златото.

Световната икономика е в най-добрата си форма от 18 месеца насам поради засилване в представянето на китайската. Това оказва своята подкрепа върху цените на суровините от памука до въглищата.

Щатската икономика също е в много добра форма, като е нараснала с 2.7% за трите месеца до края на септември, което се оказа над предварителните прогнози на щатското министерство на търговията за повишение от 2%.