Поривът, водещ до зависимост от телефони и чат съобщения, може да се окаже същият, които притежават пристрастените към пазаруването, заключва ново направено проучване.

Изследователи от университета „Бейлор” и „Сетън Хол” откриват, че зад тенденцията непрекъснато да се използват телефони и чат съобщения, се крие материализмът и импулсивността. Резултатите от проучването са публикувани в „Журнала на поведенческите зависимости.”

Въпреки че телефонното пристрастяване е трудно да бъде определено и все още не е дефинирано в „Диагностичния и статистически наръчник на психическите разстройства”, експертите са на мнение този вид зависимост най-често се изразява в чувството на откъснатост, а нямаш достъп до устройството, съобщава bTV. Следователно постоянно проверяваме телефоните си, като използвайки ги, ние се чувстваме добре.

„На пръв поглед тенденцията с използването на мобилните апарати се явява младежка глупост – мода, която ще отмине”, заявява професор Джеймс Робърт.

„Последвалата литература обаче отдава голямо значение на телефонното пристрастяване, както и на други поведенчески зависимости.”

Проучването е базирано на резултатите от въпросник, на които са отговорили 191 студента. Чрез него трябвало да се установи нивото на импулсивност и материализъм у студентите, като водеща предпоставка за вероятната им зависимост от използването на мобилен телефон или чат съобщения. В крайна сметка изследователите открили връзка между това ниво и вероятността студентите да са реално пристрастени към своите телефони.

„Въпреки това, изследователите трябва да са наясно, че зависимост може да не е конкретно насочена към мобилния апарат, а към негова отделна функция”, пише се в доклада.

„Възникването на мултифункционалните смартфони изисква изследващите да дълбаят по-надълбоко, за да разберат кое от многото приложения прави потребителя зависим от технологията.”

Според скорошно проучване, американците проверяват телефоните си минимум през час, като почти 3/4от тях казват, че ако загубят мобилния си, ще изпаднат в паника. Страха от това да не можеш да се свържеш с някого, чрез телефона се нарича „номофобия”.