Ако се готвите да шофирате и не искате да бъдете поредната жертва, „изненадана“ от зимата, то трябва да знаете, че нещата са най-вече във ваши ръце. Ето какви съвети отправя към автомобилистите Auto Bild:

Как да шофирате безопасно в лед и сняг

- Най-важното правило при шофирането през зимата: пазете по-голяма дистанция и карайте по-бавно. Спирачният път е много по-дълъг при сняг и лед, отколкото при суха настилка. ADAC препоръчва приблизително три пъти по-голямо разстояние от превозното средство пред вас, отколкото при сух път.

- Карайте възможно най-предпазливо. Особено внимавайте на кръстовища, светофари и други подобни, където се спира. Ако не вие, то автомобилите може да се хлъзнат внезапно.

- Обърнете специално внимание на тези места: мостове, хълмове, гори и пътеки край потоци и реки, там заледяванията са най-чести.

- Много внимателно и леко натискайте спирачка, въртете волана и сменяйте скоростите. Внезапните действия могат да доведат до поднасяне на автомобила, особено при завои.

- Преминавайте на по-висока предавка възможно по-рано, дори да понатоварите малко двигателя. Това предотвратява превъртането на задвижващите колела.

- Опивайте се да почувствате колата. Не тръгвайте рязко и внимавайте да не буксувате. Понякога дори е по-добре да потегляте на втора предавка.

- Особено внимавайте при изпреварване и смяна на лентата като цяло. Можете лесно да загубите контрол, ако сцеплението е различно в различните ленти или има купчини сняг между тях.

- Не шофирайте с дебели дрехи. Предпазният колан действа единствено ако има по-плътен допир с тялото. Затова не носите дебели якета или няколко пуловера. Съблечете дебелото зимно яке преди да потеглите.

- Ако вали сняг твърде силно или улиците са твърде хлъзгави, може би най-правилното е въобще да се откажете от колата, вместо да се излагате на прекомерен риск.

Паркиране и преди тръгване:

- Избягвайте главните пътища. Препаратите, които се разпръскват против заледяване, увреждат сериозно купетата. При хлъзгав път има и много по-голяма вероятност друга кола да се удари във вашата.

- Можете да покриете предното стъкло с фолио, а чистачките да изправите или приберете. Ако не стържете стъклото по няколко пъти на ден, ще има по-малко драскотини, а чистачките ще чистят добре по-дълго време, ако не замръзват върху него. Има и специални спрейове, които запазват стъклото от драскотини, при стъргане на лед.

- В Европа е напълно забранено да се оставя двигателя на свободен ход, докато загрее. За по-къси разстояния по-добре се лишете от подгряването на седалки, радиото и други екстри. Те взимат много ток, преди акумулаторът да е възвърнал загубения заряд при запалването. Уверявайте се, че батерията има достатъчно заряд и ако се налага я презареждайте с устройство през нощта. Ако е намалял капацитетът на акумулатора – най-добре го подменете.

- Преди тръгване изчиствайте всички прозорци и въобще цялата кола от снега. Не е достатъчно да изчистите само местата, през които гледате, докато карате. Ако номерът ви не се вижда може да ви глобят. Ако по колата ви има много сняг, при движението той се изсипва и заслепява движещите се отзад. Ако не почистите добре светлините си, фаровете няма да осветяват добре, а може и вас да не ви видят или да не видят мигача ви при маневра.

- Когато прозорците ви са замъглени, включете отоплението на най-високото ниво и включете вентилатора на пълна мощност. Също помага и кожена подложка.