На Балканите цигарите са най-скъпи в Хърватия и най-евтини в Сърбия. Това показва проучване на Анадолската агенция за положението на пазара в страните от Югоизточна Европа и останалата част от света, предаде МИА, цитиран от БТА.

След съобщението, че цигарите в Босна и Херцеговина ще поскъпнат от 1 януари идната година, Анадолската агенция проучи пазара. Заключенията й показват, че най-евтините цигари на Балканите се купуват в Сърбия, където например кутия Марлборо е 1.7 евро, а цените на марки като Уинстън, Камел, Лъки Страйк са близки до тези на Марлборо.

От друга страна най-скъпите цигари в региона се купуват в Хърватия, където Камел и Марлборо струват 3 евро.

Босна и Херцеговина в сравнение с другите страни в региона е в "златната среда", тъй като кутия цигари Марлборо в тази страна може да се купи за 3.7 конвертируеми марки или 1.9 евро. Цените на останалите марки цигари в Босна се движат от 1.22 до 2.55 евро. От началото на идната година повечето цигари на пазара в Босна ще се продават на нови, по-високи цени. Най-евтините цигари в страната ще са 1.4 евро, а най-скъпите 2.63 евро.

Кутия Марлборо в Македония струва около 2 евро, а в Черна гора за нея се отделят 2.2 евро. В Словения кутия Марлборо ще купите за 3.2 евро, в Турция за 3.3 евро, в България за 2.6, в Гърция за 4 евро, в Унгария за 2.4 евро, в Румъния за 2.7 евро и в Словакия за 3.3 евро.

Погледнато на ниво цяла Европа най-скъпите цигари се продават в Норвегия, където кутия Марлборо или Камел струва 10.9 евро. Следват Ирландия с 9 евро, Великобритания със 7.7 евро, Франция с 6.6 евро за кутия цигари от посочената марка.

Най-евтиното Марлборо може да се купи в Беларус, където струва 0.8 евро. Следват Грузия с 1.3 евро и Молдова и Украйна с цена от само едно евро.