Конкуренцията между арендатори, фондове и инвеститори в отделните райони на страната определя разликата в цените на дка земеделска земя и тази година.

Ако Добрич и Видин са вече са разработени напълно, то земите в Югоизточна България се очертават като по-апетитни и евтини. В Хасково, Тополовград и Свиленград все още има свободни големи масиви, които привличат купувачите.

Сделките за покупко-продажба на земя отбелязват ръст от 22-23% спрямо 2011 г., пресмятат участници на пазара. По предварителни данни около 1.5 млн. дка земя ще сменят собственика си до края на декември тази година.

Кой ще спечели от "Южен поток"

Брокери очакват рязко поскъпване на земеделските земи, които са разположени по трасето на газопровода "Южен поток". Имотите край Нови пазар и Хитрино вече се конкурират с цените на най-плодородните земи в Добруджа, прогнозира ТВ7.

В селата край Хитрино декар земя се търгува на цена от 800 до хиляда лв. Търговци на недвижими имоти коментират, че едва ли само бъдещият газопровод "Южен поток" е причината за поскъпването.

Земята в района е плодородна и арендаторите дават добра рента за нея. Доскоро проектното трасе на газопровода не беше известно в детайли.

Местните хора смятат, че умишлено е било премълчавано, за да се избегне спекулативната търговия със земя в района. В края на ноември обаче се разбра точно през кои села ще преминава тръбата.

Общинският съвет в Хитрино даде съгласие за провеждане на предварителни проучвания на терена и тайни вече няма. Как притежателите на имоти по трасето ще осребрят собствеността си, ще разберем до няколко месеца.