Ако се говори за зърнена криза, категорично в момента не може да престои такава, коментира в интервю за Profit.TV Борислав Петков, председател на БАСЗЗ. Това е така поради факта, че наличностите, които има в момента в България, са предостатъчни за подсигуряване на зърнения баланс в страната.

Ако говорим за следващата година и за очакванията, имайки предвид метереологичните условия, при които се направиха основните засявания, можем в момента единствено да се чувстваме обезпокоени. Това ще е така, докато не мине пролетният сезон, за да видим как ще се развият тези растения.

Но наистина засяването през есента беше при изключително лоши метереологични условия, предвид на сушата, в която трябваше да сеят фермерите, допълва още Петков. Не смятам, че в момента има каквато и да е тенденция цената на пшеницата и на хляба да се движат в някакви много сериозни амплитуди.

По повод на тенденцията за раздвижване на пазара на имоти в регионите, където има струпване на земеделска земя, това е напълно логично. Там, където се развива активно земеделието, е нормално да има приток на работна ръка, подчерта експертът. В някои региони най-вероятно липсата на такава води до миграция на населението от райони, откъдето може да бъде наета и следователно за тях е необходимо да се осигури жилище за пребиваване.

Това е добра тенденция, имайки предвид, че в голяма част от страната се развива земеделието и особено за райони, където то не се е развивало дълго време. Става въпрос за Северозападна България и района на Видин. Ако там има промяна на пазара на имоти, това би било добра тенденция, смята Петков.

В края на миналата година ние, като асоциация, дадохме виждането си за пазара през 2012 г. Той с нищо не ни изненада, напротив, показа някои аспекти от себе си, които доказаха за пореден път неговата стабилност и предвидимост.

2012 е годината, в която се случиха интересни сделки на този пазар. Първо бе обявено в ликвидация едно от дружествата със специална инвестиционна цел – ЕЛАРГ Фонд за замеделска земя. Същевременно, с този фонд бяха направени някои от най-големите сделки за покупко-продажба на земя от фирма, която инвестира сериозно в сектора.

Изключително активен бе и сезонът на покупко-продажбите след жътвената кампания с голямо участие на арендаторите. Това, което очакваме преди края на годината, е броят на сделките и обемът да превиши този от миналата година и тази да е годината с най-много сделки, съобщи Петков.

Очаквам още по-динамичен пазар на земеделски земи през следващата година, много активно участие от земеделските фермери и появата на нови играчи на този пазар – основно инвестиционни дружества. Смятам, че пазарът през следващата година ще надмине очакванията и вижданията, които сме имали преди това, изрази мнението си експертът.

Няма база за сравнение между цената на земята в България и Румъния, защото начинът на възстановяване на собствеността в Румъния бе коренно различно от този в България. Така Петков коментира по-високите цени на земите в съседната ни държава.

Да, земите са близки като качество, но са много различни като начин на ползване и големина на парцелите. Затова в момента цената е това, каквато е и това е пазарната цена. Земята у нас не е нито комасирана, нито има хидромелиорация за разлика от румънската, посочи още председателят на БАСЗЗ.

Факт е, че в последните две години голяма част от стопанствата започнаха да се разширяват, някои от които почти двойно, което е добра тенденция. Определено желанието за наемане на земеделската земя е тенденция през последните години и ще доведе до по-нататъшен ръст в цената в рентите.

Борбата за наемане на земя между арендаторите тази година може да се определи като ожесточена. През следващата се надявам да е още по-голяма, което да окаже позитивно въздействие върху нивата на земеделската земя, завърши Петков.