Пазарът на недвижими имоти се развиваше по много интересен начин през тази година, коментира в интервю за Profit.TV Страхил Иванов, генерален мениджър на агенция "Явлена".

В София в началото имахме един сравнително невисок спад в броя на сделките спрямо 2011 г., като през първото тримесечие имаше спад от 15%, второто тримесечие имаше драстичен спад от 33%.

В момента нещата са доста по-добре и има 17% спад за деветмесечието. Нещата са вече балансирани, защото през третото тримесечие имаше покачване на броя на сделките, макар и минимално.

Във Варна и Бургас се наблюдава понижение от 8%, което е много интересно изравняване на сделките по морето. В Плевен спадът е с 9%, Пловдив с 6%, Русе и Стара Загора с по 3%, посочи Иванов.

Като цяло имаме спад на броя на сделките в страната с 5%, което се изразява в около 9 000 сделки, или все едно Бургас и Русе да не са работили за пазара през тази година.

Ръст на сделките имаме в градовете, където има повече земеделски земи, а там, където има по-малко земеделски земи, имаме спад. Например, най-голямо активизиране има при сделките в Панагюрище, Елена, Тополовград и Чепеларе.

В Харманли, Трън и Кубрат има покачване между 15 и 75% на броя на сделките. Трябва да се има предвид, че големият ръст се дължи на ниската база, откъдето сделките тръгват в тези по-малки градове.

Сериозен спад от 26 до 32% в броя на сделките има в населени места като Етрополе, Златоград, Първомай, Разлог, Сандански и Севлиево.

Няма някаква сериозна логика, защото в Чепеларе няма много земеделска земя, но раздвижването се предопределя от близостта с Пампорово, посочва Страхил Иванов.

Лошо се развива пазарът на ипотеки в страната до момента. За деветмесечието има 22% спад средно за страната. Ръст има в Ардино, Белоградчик, Бяла Слатина, Гълъбово, Исперих, Книжа, Пещера - от 6 до 60% в броя на сделките.

Спадът на ипотеките за София е 21% което е почти равно със средното за цялата страна. Във Варна спадът е 22%, в Бургас 23%, в Пловдив 24%, в Стара Загора 17%. Тези пет града дават 50% от ипотеките на страната. Големите градове предопределят и изменението в статистиката.

В столицата с 50 000 евро може да се купи двустаен или тристаен имот, коментира Иванов. В момента ценовите нива са при 500-700 евро за кв. м. Около 530-570 евро е в района на "Овча Купел", около 900-1000 евро в района на Центъра, 1200-1300 евро в Докторски паметник.

Най-високите цени на най-представителните имоти в момента в София не са повече от 1500-1800 евро за кв. м., съобщи Страхил Иванов.

Наемите на жилища отиват към успокояване, защото от 2008 г. до този момент имаме спад на наемите от 2 до 3 пъти. Ако имаме спад с 45% в пазарните цени, наемите наистина се сринаха, защото много хора, виждайки как цените на имотите вървяха надолу, ги прехвърлиха към наемния пазар, с което подсигуриха този сериозен спад.

Вече обаче усещаме, че отиваме към равен пазар, при който не се очертава силен спад при наемните нива. Причината е, че за хората става почти безсмислено да дават един апартамент под наем с оглед на инвестицията, която трябва да направят по отношение на поддържането, след като наемателите излязат от него.

Ако имате една гарсониера, която бихте отдавали за 150 или 200 лева под наем, знаейки какво трябва да подобрите, да платите данъци, както и всички потенциални проблеми, най-вероятно ще се откажете от това. От тази гледна точка нещата започват да се нормализират, посочи управителят на "Явлена".

Има данни за подобрение на пазара през третото тримесечие, като през септември бе отбелязан ръст от 4-5% в броя на сделките. Добри са и първоначалните данни за октомври, които дават повод за оптимизъм. Надявам се да можем да смекчим този спад, който се получи през първото полугодие, заключи Иванов.