От по-ниски лихви по ипотечните кредити ще могат да се възползват българите до края на годината. Между 0.25% и 0.5% е понижението на лихвените проценти в рамките на есенните промоции на банките.

Това посочват в доклада си за месец септември експертите от консултантската компания Кредит Център.

„Есенните промоции, които традиционно стартират през септември и ще продължат до края на годината, оправдаха очакванията и донесоха, освен по-ниски лихви, и допълнителни облекчения за за кредитоискателите”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„И тази година не беше изключение, което означава, че от настоящия момент до края на 2012 г. кредитополучателите ще могат да се възползват от най-изгодните условия по ипотечните кредити за цялата 2012 г.”, допълва Тошев.

Освен лихвите за нови клиенти, някои банки понижиха и лихвите по старите ипотечни кредити. Това показва, че финансовите институции виждат положителна перспектива в развитието на пазара и е знак за неговото стабилизиране.

Левовите кредити продължават да „трупат” популярност сред потребителите, отбелязва се още в анализа на компанията. Те са нараснали с около 2% за цялата страна в рамките на един месец.

В същото време ипотечните заеми, изтеглени в български пари във Варна, надхвърлиха половината от всички изтеглени кредити. През септември сумите, изтеглени в лева в Морската столица, са 51%, а тези в европейска валута са 49%.

От Кредит Център очакват тази тенденция да продължи и популярността на левовите кредити да нараства.

След по-активния август, през септември търсенето на жилищни кредити тръгна по-вяло през първата половина на месеца, но илизането на първите промоционални предложения започна да активира клиентите, решили да закупят нов дом до края на 2012 г.

Търсенето на имоти в диапазона 30 – 50 000 евро остава водещо, а според анализаторите на имотния пазар, качествените жилища в този сегмент са намалели значително като предлагане, което може да доведе до отчитането на по-малко сделки до края на годината.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през септември е 31 245 евро. Съотношението между европейската и българската валута показва стабилен и траен интерес към левовите кредити – 44 на 100 от заемите в страната през септември са изтеглени в български пари.