Покупката на недвижим имот определено можем да кажем, че е един от най-големите разходи в живота ни.

Предвид високия процент на собствени жилища в България- показател, по който се нареждаме сред водещите в Европа, то може да се каже, че притежаването на собствено жилище е заложено в психологията ни.

Ето и някои фактори, които сочат дали е настъпил моментът да прибегнете до това да си купите собствено жилище, разбира, се ако разполагате с традиционно изискваната от банките 20% първоначална вноска.

1. Разходите за наем се изравнят с вноската по ипотечния кредит

Това е може би един от ключовите фактори, които подсказват на живеещите под наем, че е настъпил моментът да помислят за собствен дом.

В САЩ този момент настъпи преди около половин година в много водещи райони и като че ли даде индикацията за края на кризата при недвижимите имоти. В момент, когато вноските по ипотечните кредити за закупуване на имот станаха по-ниски от месечните наеми, много хора прибегнаха до това да се опитат да купят имот.

Разбира се затегнатата кредитна среда в САЩ съдейства за достигането на тази ситуация, а кредитите станаха достъпни само за хора с добра кредитна история и стабилни доходи.

Може да се каже, че още сме относително далеч от тази ситуация по този показател.

У нас тристайни имоти могат да бъдат намерени в нормални софийски квартали за по около 300 евро, докато вноската по ипотечен кредит за закупуване на подобен имот след приспадане на 20% самоучастие е в размер на над 500 евро.

Ако ползваме кредитен калкулатор и заложим дори двойно по-голям ръст в цените на наемите в сравнение с този на имотите (от съответно 2% ръст за имотите и 4% годишен за наемите), той ни отговаря в конкретния случай, че животът под наем е финансово по-изгоден през следващите 25 години.

2. Адекватна възможност за първоначална вноска

Това е може би най-важният фактор, за да започнете да обмисляте покупка. Освен че е вече основно изискване от много банки, наличието на подобна вноска би внесла значително спокойствие и във вашите финанси.

Тя ще ви позволи да сте по-спокоен и да ползвате по-малко заемен капитал, като в същото време в много по-голяма степен ще ви гарантира и улесни намиране на такъв.

По отношение на този фактор, може би голяма част от потенциалните купувачи са подготвени за покупка. От една страна имаме рекордно ниво на депозитите, като ръстът им е постоянен през последните години.

Перспективите за задълбочаване на европейската дългова криза (която заплашва сериозно спестяванията по посока на опасност за бъдеща инфлация), както и очакваното понижение на лихвите по депозитите, най-вероятно ще накарат много от настоящите спестители да погледнат към инвестиционни възможности, които в по-голяма степен да защитават техните спестявания от обезценяване. Такава възможност е покупката на недвижим имот в момента.

3. Наличието на стабилна работа и желание да се установите

Преди да започнете да мислете за покупка на недвижим имот, трябва да имате сигурна работа с добри перспективи, което до голяма степен ще предопределя и факта, че ще се установите.

Наличието на добра и сигурна работа е свързано и с това да имате възможност да плащате ипотечния си кредит, което да гарантира, че имотът ще остане във ваше владеене.

Вноската по този кредит трябва да е съобразена с вашите възможности. Специалистите препоръчват тя да е не по-голяма от 40% от месечния ви доход.

Покупката на имот трябва да се прави с един по-дългосрочен период от, да кажем, пет до десет години. Така е, защото тя е съпроводена с редица еднократни и косвени разходи като такси и комисиони по прехвърлянето, за адвокати, за ремонт, застраховки и т.н.

Собствеността носи и редица отговорности - плащането на данъци, поддръжка и др., които пък изискват усиля.

Това да приведете имота си в съответствие с вашите нужди струва също една значителна сума пари, която може да е неуместна, ако не сте решили още дали ще живеете в съответния град.

4. Пазарът е на ваша страна

Добре е пазарът да е на ваша страна, т. е. пазарният цикъл да е доминиран от купувачите. В такава среда много по-добре ще можете да избирате, както и да се пазарите с продавачите.

Предвид голямото предлагане, постигането на отстъпка от 10-15% от обявените продажни цени е напълно реална.

Или казано по друг начин по този критерий настоящият пазар, отличаващ се със значителен спад в цените през последните три-четири години, е подходящ за покупка на имот. Естествено това не е гаранция, че цените на имотите няма да продължат да падат.

5. Банките са в експанзивна фаза

Рекордният ръст на депозитите прави така, че банките да са с изключително високи налични кешови позиции, които трябва да вкарат в работа.

Това от една страна влияе положително на лихвената им политика, от друга ги прави по-склонни да дават кредити, за разлика от само до преди една две години.

Разбира се, в условията на криза, те са значително с по-завишени критерии. Ако вие сте един от добрите потенциални кредитополучатели – с чиста кредитна история и без значителни кредитни експозиции, то най-вероятно можете да намерите много подходящи оферти в момента.