Общо 154 хил. дка земеделски земи ще бъдат предложени на търг, стана ясно преди дни. Нивите са разположени във всички области на страната, с изключение на София-град и Габрово, като те ще могат да бъдат заплатени с компенсационни бонове.

Това е вторият национален мащабен търг за ниви от държавния поземлен фонд, като последният такъв е бил през 2005 г., по информация от агроминистерството.

Екипът на Profit.bg потърси Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), за да го попита как продажбата на тези 154 хил. дка държавни ниви ще се отрази на пазара на земеделска земя у нас.

"Навсякъде по света държавната земя участва на пазара. Винаги съм твърдял, че държавата трябва да е по-активна в политиката си по стопанисване на земи от Държавния поземлен фонд, за да може тези активи да започнат да носят доходност", споделя Петков.

"В конкретния случай, продажбата на държавни ниви няма да промени съществено пазара на земеделска земя у нас. Предвидените за продажба 154 хил. дка са само около 5 до 7% от общата изтъргувана земя за миналата година", допълва още той.

Много добър ход от страна на държавата

Според Петков "тук трябва да се има предвид и фактът, че заплащането ще се извърши с компесаторни механизми, не кеш. Въпреки че не се очаква сериозно раздвижване на пазара на земеделска земя, оценявам тази продажба от страна на държавата като много добър ход. Нормално е да се разделиш с имотите, които не носят доходност. От една страна, това е положително за развитието на българското земеделие, от друга - допринася за ръста на поименните компенсационни бонове".

Вижте още: Земеделската земя поскъпна три пъти за 10 години

След като излезе заповедта за продажба на тези 154 хил. дка , поименните компенсационни бонове се повишиха с 20% само за един ден. Увеличи се и оборотът на борсата, която виждаме, че в последните години не е особено атрактивна. Този инструмент раздвижи търговията и около 60 - 70% от нея идват именно от ПКБ-а, каза още Петков.

Това е вторият национален търг за земя. В последните 8 години държавата продаде над 200 хил. дка с поименни компесационни бонове. Първо трябва да се види какви са тези имоти, за да се определи и дали интересът към тях ще бъде голям.

През 2014 г. започва новия програмен период

Един от основните играчи на първичния пазар на земеделска земя са земеделските производители, така че те биха били едни от основните купувачи. Това е и изключително голям жест към тях, така че през 2014 г. тези ниви да подлежат на подпомагане. През 2014 г. започва новия програмен период, в който всеки един инвеститор или земеделски стопанин прави своята програма за следващите шест години.

През новия програмен период субсидиите изцяло ще се получават на базата на правното основание - собствена или арендована земя.

Пазарът на земеделска земя е много динамичен

Точно сега пазарът на земеделска земя е много динамичен и цените са със 7% до 10% по-високи от миналогодишните в някои райони на страната. С този ход държавата печели тройно - първо изчиства неатрактивните парцели, второ - ще я даде на земеделските производители, които да я ползват и да получават подпомагане за нея.

Не пропускайте: Земеделската земя в Румъния над 2 пъти по-скъпа от българската

От трета страна, продажбата ще налее пари в джоба на собствениците на компенсационни бонове. Така те получават реален шанс да осребрят раздадените от държавата обезщетения под формата на компенсаторки.

За търга се знае от преди година

Търгът за 154 хил. дка земи бе очакван от нас, тъй като бе рекламиран още преди година, заяви пред Profit.bg председателят на асоциацията на притежателите на ПКБ Валентин Христов.

Той ще бъде възможност на собствениците на компенсационни бонове или да участват в тези търгове, или да ги продадат на борсата, където пък закупилите ги да придобият част от тези земи, каза още Христов.

Той е на мнение и че новината сериозно раздвижи цените на ПКБ-та, като преди година цената им бе 28-30 стотинки, докато преди дни бе достигнато и ниво от 83% от номинала.

Христов споделя, че подобни търгове са възможни и през следващата година.