„Защо едни хора на 60-70 години могат да правят неща, които не са по силите на много млади, а за други след 60-те настъпва време на бавно угасване?”. С този въпрос руският журналист и фоторепортер Владимир Яковлев тръгва по света в търсене на възрастта на щастието. Ето и част от неговите герои, представени в The age of happiness:

Синди Джоузеф

САЩ, 61 години

Мото: На колкото и години да сте, празнувайте.

Наскоро Синди Джоузеф започва свой козметичен бизнес. Тя се занимава със спорт, работи като фотомодел, води блог и готви сватба. Сбъдната мечта за съвременната успешна 20-30 годишна жена. Само че Синди е на 61! „Защо да се борим с възрастта?”, пита тя. „Нима в нея има нещо лошо!”

Гуни Йенсен

Дания, 75

Мото: Новите впечатления удължават живота

Гуни Йенсен смята, че след 60-те години настъпва най-продуктивното време от живота. Поне за него е така. На 75 г. той има над 40 патентовани изобретения, макар да става изобретател едва след пенсия.

Когато на 60 става пенсионер, Йенсен с удоволствие се посвещава на любимото си занимание- ремонт на ретроавтомобили. Животът му се преобръща след 11 септември 2001 г., когато и той като милиони зрители гледа с невярващи очи рухването на Кулите-близнаци в Ню Йорк. Той си задава въпроса как може да се помогне в такава ситуация и разработва проста и ефективна система за евакуация от високи сгради. Така на 63 г. Гуни Йенсен става изобретател.

Пол Феген

САЩ, 78

Мото: Когато ръководех своя бизнес, имах много пари и много проблеми. Сега просто показвам фокуси, нямам пари и съм щастлив.

През голяма част от живота си Пол Феген бил мултимилионер. Сега, на 78, той показва фокуси с карти. От 12 г. Пол се изявява под псевдонима Fantastic Fig и дава по 5-10 представления седмично. Феген твърди, че макар че е загубил милиони, е придобил щастие.

Бивш собственик на компания, занимаваща се с отдаване на офиси под наем, Феген често правел подаръци на клиенти и партньори. Така му хрумнало да направи тестета карти със собственото си изображение на тях. За да засили впечатлението, научил няколко прости трика. По това време той изобщо не подозирал колко важна крачка в живота си е направил.

Джоанна Кваас

Германия, 87

Мото: Важното е да си щастлив, това прави нещата много прости.

Независимо от възрастта си, Джоана остава звезда на гимнастиката. Може да изпълни сложни упражнения, да стои с главата надолу, опирайки се само на ръце, изящно преплитайки крака. И това независимо от факта, че тя започва тренировки чак на 56 години. Джоанна Кваас обичала спорта, с който се занимавала на младини. После обаче грижите си казали думата и тя забравила за залата за десетилетия. На 56 г. решила да се върне към старото си хоби и преуспяла достатъчно, за да бъде истинска звезда на спорта на възраст над 80 години и да печели овациите на публиката.

Робер Маршан

Франция. 100

Мото: Не е важно на колко години сте, движете се.

Робер Маршан посреща вековния си юбилей на велообиколка. За 100-годишнината си той изминава 23.2 км за час, а три месеца по-късно подобри собствения си рекорд: 24.24 км за час. „Мога и по-бързо”, казва той, завършвайки дистанцията. Робер Маршан е дребен (151 см), слаб и вечно засмян човек. Смее се, когато показва многобройните си награди. Смее се и когато казва, че единственият му допинг е вода с мед. Смее се и когато го питат каква е тайната му. „Никакви тайни”, казва той. „Ям всичко, което искам, пия и алкохол, но умерено. Наистина никога не съм пушил. Но ако в нещо съм невъздържан, това е работата. Пенсионирах се на 89”.