Лампата изглежда леко набръчкана – сякаш е направена от хартия. При по-близък поглед се забелязва обаче, че само изглежда "like paper" (като хартия), както е и името на тази колекция лампи. Тя всъщност е направена от бетон! Проектът е на Мириам Ауст и Себастиан Амелунг от Касел, Германия. Ето и някои други необичайни мебели от бетон:

Всяка бройка е уникална, тъй като ръбовете, вдлъбнатините и гънките винаги леко се различават. "В продължение на пет или шест години, търсенето на мебели от бетон продължава да расте", споделя Карл Хайнц Зупа, архитект и дизайнер на бетонени мебели от Берлин. "Структурата на повърхността на този строителен материал е неповторим и жив".

Той не е съгласен с предразсъдъците, че материалът е студен и неуютен. Зупа произвежда маси, подове, стени, мивки и вани - най-вече в ясен, минималистичен дизайн, за да се вижда ясно материалът. Той е създавал и вази, а веднъж дори е направил и двойно легло от бетон. В момента обаче на преден план в производството на необичайните мебели са малки аксесоари като лампи, вази и табуретки. Често получава заявки и за градински мебели, а той е на мнение, че в градината бетонът е особено удачен материал, тъй като е много издръжлив.

"Не са много материалите, които да са толкова безобидни, колкото бетонът"

Внимавайте, обаче, тъй като не трябва да се захващате с бетон, ако нямате нужния опит и знания. При обработката на бетона, трябва винаги да се носят предпазни ръкавици и очила, тъй като сместа от цимент и вода съдържа силен алкален разтвор. Готовите мебели, обаче, по никакъв начин не са вредни, напротив – дизайнерите са категорични, че не се сещат за много други материали, които да са толкова безобидни, колкото е бетонът.

1. Дизайнерите от Дрезден на име Paulsberg планират да изработят този люлеещ се стол от бетон и кожа.

2. Това е креслото "Spurt" на дрезденските дизайнери на име Paulsberg. То е вдъхновено от позата на спринтьорите на стартовата линия.

3. Лампите "Ilke paper" на дизайнерската двойка Мириам Ауст и Себастиан Амелунг са изработени от бетон - въпреки че изглеждат като от хартия.