Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА) ще търси помощ от депутатите от всички групи, за да се инициира промяна в закона, която да облекчи ембаргото върху пушенето на обществени места, заяви председателят на БХРА Благой Рагин пред „Фокус”.

След като се е срещнал с министър председателя Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова , Рагин заяви, че след като го изслушали, му показали червен картон.

„Не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, обобщи Благой Рагин пред новинарската агенция.

По думите на председателя, асоциацията иска в България да се въведе подходът със зали на пушачи и непушачи, както е в Австрия и Германия. Според него така ще се защитят и двата лагера. „Ще имаме средства, за да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, заяви той.

Представителите на БХРА ще лобират за исканията си пред партиите и заявяват, че няма да откажат нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да им дадат.

Най-вероятно в заведенията ще има помещения за пушачи и непушачи. Това коментира депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, цитиран от Дарик. По думите му обаче тепърва предстои дебат по темата, но ако е полезно за икономиката, трябва отново да бъде поставено на въпрос.

Червенкондев каза, че са представени данни от ресторантьорския бранш за изключителен спад на оборотите.

Ако намерим консенсус в икономическата комисия, консенсусни текстове, да, ще бъдат гласувани и разгледани в зала, каза още народният представител от мнозинството.