Депутати и представители на бизнеса искат премахване на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Това стана ясно на брифинг в парламента, предаде агенция „Фокус”.

Народните представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов са внесли проект за промени в Закона за здравето, според които искат премахване на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията. Депутатите смятат, че законопроектът нелогично се бави.

„Предложените от нас промени стават все по-актуални и все по-наложителни, защото се губят десетки хиляди работни места, губи цял един бранш, този на ресторантьорите.

Поне 10 000 души са загубили работата си през месец октомври тази година заради забраната на пушене в заведенията”, заяви Гумнеров. По думите му идеята, заради която бе приета забраната вече е тотално компрометирана.

„Вчера директорът на митниците Ваньо Танов отчете, че след въвеждането на забраната за пушене на обществени места от акциз са събрани 115 млн. лв. повече, т.е. увеличението е с около 8%. С други думи българите пушат с 8% повече цигари, отколкото преди забраната”, каза той. Резултатът според него е - забраната действа, заведенията са празни, а хората пушат все повече и повече.

Кирил Гумнеров призова народните представители да разгледат проекта им за законодателни промени и да направят крачка в правилната посока - да отменят тази вредна за бизнеса забрана. „Идват избори, а нали знаете какво е мотото на хората в мрежата: Без Бойко можем,без цигари-не!”, предупреди депутатът.

Представители на собствениците на заведения в България прочетоха писмо с позицията си срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Те обявиха, че планират протестен митинг на 22 ноември от 15.30 до 18.00 часа пред Народното събрание.

По експертни разчети икономическите ефекти от забраната се изразяват в над 228 млн. лв. по-малко приходи за бюджета годишно. А според НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор Хотелиерство и ресторантьорство намаляват с 10 700 души, което прави секторът с най-висок процент намаляване на заетостта, посочват в мотивите си собствениците на заведения.

Те призоват за въвеждане на разумни граници на забраната за тютюнопушене на обществени места, без това да поставя в неравностойно положение определени групи от обществото на базата на техен личен избор.

„Смятам, че забраната за пушене на закрити обществени места е стъпка в правилната посока, това е европейската визия“, коментира по-рано министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред Нова телевизия. Тя подчерта, че това е един от най-застрашаващите фактори за здравето на нацията ни. Министър Атанасова допълни, че по данни на европейска статистика 66.4% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си, което е обезпокоително, а 38.9% са пушили през последния месец.

„И е стряскаща статистиката относно това, че много от момичетата пушат, тоест ние сме на второ място в Европа. Бъдещите майки, бъдещето на нацията ни излиза, че е обречено”, подчерта здравният ни министър.