Все повече компании предоставят на своите служители мобилни устройства, с които да имат достъп до интернет или до служебна база данни, докато са извън офиса. В началото на тази година 48% от компаниите в страните членки на ЕС са предоставили на своите служители подобни устройства.

Процентът при най-големите компании е бил значително по-висок и е възлизал на 88%, според статистиката на Евростат. За сравнение същото са направили 71% от средните компании и едва 43% от малките.

Около 88% от ползването на тези устройства е било насочено за достъп до имейл системата на компанията, 86% за достъп до интернет, 56% за достъп и модифициране на документи и 45% за определени бизнес апликации.

Най-висок е бил процентът на компаниите, предоставящи мобилни устройства в северните страни членки на ЕС, като Финландия (78%), Дания (65%) и Чехия и Швеция с 63%.

България е на трето място отзад напред, като едва 31% от компаниите предоставят подобни устройства на служителите си, като зад нас само Гърция с 27% и Румъния с 22%.

В процентно съотношение, най-голям е процентът на големите компании, като 67% от тях са подсигурявали такива, докато при средните и малките компании дяловете са съответно 44 и 27%.

Преносими компютри са подсигурявали едва 29% от компаниите, докато други мобилни устройства, като смартфони са давали 16% от компаниите.