Сингапур е изпреварил Хонконг в класацията на най-предпочитано място за живот в Азия на така наречените „мобилни” милионери, т. е. тези, които прекарват над половината от времето си извън пределите на страната, в която са родени. Стандартът на живот в Сингапур е основна причина за това според изследване на RBC Wealth Management.

Близо една трета от азиатските милионери предпочитат Сингапур, докато 24% отдават предпочитанията си за Хонконг.

Недвижимите имоти са били в челото на списъка на предпочитани активи от мобилните милионери според проучването. Около 23% от тях смятат инвестицията в недвижими имоти в Сингапур като „изключително добра“ на фона на 7% , които предпочитат Северна Америка.

Това съдейства за поскъпването на имотите до нови рекордни нива през третото тримесечие на годината на острова. Правителството взе мерки за ограничаване на този ръст с ограничения в ипотечните кредити и засилване на строителството.

„Сингапур винаги е бил смятан за спасителен остров не само за парите, но и за семейството“, коментира Уай Хо Леонг, главен регионален икономист в Barclays Plc.

От мобилните милионери, които живеят в Сингапур, 89% поставят на първо място качеството на живот, както и 83% одобряват политическата стабилност в страната. Добрата инфраструктура и образователни възможности са други фактори, посочени като причина за избор на острова.

Броят на милионерските домакинства в Сингапур се е повишил с 14% през миналата година до 188 000, когато бе регистрирано понижение на благосъстоянието в Западна Европа и САЩ според Boston Consulting Group.

Процентът на милионерските жилища в града е 17% от жилищния фонд, което е най-големият процент в света пред Катар и Кувейт.

Сингапур е с население от 5.3 милиона, от които близо 2 милиона са чужденци.

Цената за разрешително за притежаване на малка кола в града за 10 години се повиши до безпрецедентните 78 523 сингапурски долара (64 300 щатски долара) в сравнение с 46 889 сингапурски долара миналата година. Това изключва цената за покупката на автомобил.

Действието е част от усилията на правителството да ограничи вредните емисии и замърсяването.