Standard & Poor's Ratings Services потвърди дългосрочния и краткосрочния суверенен кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута на България на равнище "ВВВ/А-2", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Перспективата по рейтинга е стабилна. Оценката на трансфера и конвертируемостта (T&C) е "А".

Според нас политиката на българското правителство ще продължи да поддържа макрофинансовата стабилност на държавата, включително консолидацията на финансите й, въпреки условията на потиснат икономически растеж, отбелязва рейтинговата агенция в разпространено днес съобщение.

Само преди дни парламентът прие бюджета за 2013 г., където са заложени дефицит от 1.3% и ръст на икономиката от 1.9%.

През август Standard&Poor's повиши кредитния рейтинг на България по краткосрочните облигации в чужда и местна валута от А-3 на А-2 и потвърди този на дългосрочните облигации в чужда и местна валута на BBB със стабилна перспектива.

S&P отчита още и стабилните перспективи за растеж в средносрочен план, подкрепени от увеличаване на частните инвестиции и по-добро усвояване на европейските фондове. Предизвикателство за България остава сравнително ниският БВП на глава от населението, отчитат експертите. Очакванията на кредитната агенция са за реален растеж на БВП от 1.7 процента през 2013 г. и 2 процента средно за периода 2013-2015 г., като основният двигател на растежа ще бъде възстановяването на вътрешното и външното търсене.

"Обявеното от правителството намаляване на цените на природния газ за домакинствата и бизнеса се очаква да има благоприятен ефект върху баланса по текущата сметка и перспективата за ръст на БВП през следващата година", посочва агенцията.

Прогнозата на институцията за бюджетния дефицит за тази и следващата година е 1.3 процента, като се отчита възможност за негативно влияние на предстоящите парламентарни избори върху фиска. Според анализаторите от агенцията банковият сектор е добре капитализиран с капиталова адекватност 16,7 процента към края на юни 2012 г., а ускореното нарастване на депозитите на бизнеса и домакинствата в страната през последните три години е спомогнало за намаляване на външната задлъжнялост на местните банки.

"Не очакваме, че отлагането на плановете на правителството за влизане в еврозоната, ще доведе до промяна в поетия ангажимент за водене на стабилна икономическа политика", твърдят експертите от агенцията. Според агенцията за кредитен рейтинг при подобряване на външните за финансовата система на страната условия и ако износът и инвестициите в икономиката доведат до по-балансиран растеж при продължаващо намаляване на необходимостта от външно финансиране, кредитният рейтинг на България би могъл да бъде повишен.