По окончателни данни на НСИ линията на бедност за 2010 г. е 283.75 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1.67 млн. души, или 22.3% от населението в страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 3.8%, а относителният дял на бедното население нараства с 1.6 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2010 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава от 22.3 до 27.1%, или с 4.8 процентни пункта.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 41.5%, или с 19.2 процентни пункта.

Рискът за попадане в групата на бедните е най-висок сред безработните лица и пенсионерите. През 2010 г. увеличение на риска от бедност спрямо предходната година се наблюдава сред безработните, докато при пенсионерите той се понижава.

При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително пет пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 1.3 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

През 2010 г. най-висок размер на линията на бедност има област София (столица) - 451 лв., с равнище на бедност 18.8%, а с най-нисък размер на линията на бедност е област Търговище - 183 лв., където равнището на бедност е 17.3%.

Област Благоевград има най-нисък относителен дял на бедните - 14.4%, при размер на линията на бедност 265 лв., а с най-висок е област Видин - 36.2%, при размер на линията на бедност 196 лева. Спрямо линията на бедност за страната - 284 лв., седем области имат по-висок размер на линия на бедност - Бургас, Стара Загора, Русе, Варна, София, Перник и София (столица).