Дълго отлагани във времето, но вече спешни за решаване въпроси за допълнителното пенсионно осигуряване ще бъдат поставени в дневния ред на обществото с национална кръгла маса на тема „Пенсионните плащания от капиталовите пенсионни фондове – практически подходи и стъпки за реализация“, която ще се проведе на 18 декември.

Това е едно от събитията, с които Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) ще отбележи 15-тата годишнина от своето учредяване.

Освен, че е дошло времето им да бъдат решени, тези теми се в писват и в актуалния европейски дебат за адекватни пенсии и защитата на интересите на осигурените лица.

Плащанията и резервите на универсалните и професионалните пенсионни фондове

В Кодекса за социално осигуряване все още не е ясно разписан законовия механизъм за пенсионните плащания на допълнителните задължителни пенсионни фондове. Решаването на този въпрос беше отлагано във времето, тъй като първите пенсии от УПФ ще бъдат изплатени към 2018 г. като основната част от тях ще започнат да бъдат изплащани през 2023 г. От БАДДПО смятат, че времето за регулиране на тези въпроси е настъпило и те не търпят повече отлагане. Трябва да се разпишат подробно реда и начина на формиране и изплащане на пенсиите от задължителните фондове.

Резерви

616 753 души ще са на възраст над 79 години през 2040 г., според статистиката. При песимистичен сецании, резервът за плащането на тези пенсии, които пенсионните дружества ще трябва да заделят е близо 1.232 млрд. лв.

Към момента обаче са неразрешени въпросите за формирането на резервите на фондовете, които ще гарантират пожизнените пенсии. Също така как ще се формират и определят източниците за необходимите резерви, които ще гарантират пенсионните плащания.

Наследствените пенсии

Бъдещите законодателни промени трябва да решат и въпроса за наследствените пенсии и онаследяването на средства от индивидуалните партиди на осигурените лица, което към момента е напълно нерегламентирано.

Частни случаи в професионалните пенсионни фондове

2015 г. е годината, в която професионалните фондове ще започнат да плащат допълнителни пенсии. Болшинството осигурени първа и втора категория труд обаче се пенсионират от държавното обществено осигуряване на база натрупан стаж преди 2000 г., а според разписаните нормативни изисквания, за да получат пари от ППФ, те трябва да са се осигурявали в такъв фонд през по-голямата част от 10-годишния период на неговото съществуване. При положение, че са се пенсионирали преди това да стане, те не могат да вземат пари от ППФ. Не би било проблем за фондовете да поемат тези свои плащания, но трябва конкретно да се реши как осигурените ще реализират натрупаните пенсионни парва в ППФ успоредно с правата, натрупани в ДОО.

4 млн. осигурени и 5 мрд. лв. в индивидуалните сметки

4.065 млн. лица вече се осигуряват в допълнителните пенсионни фондове към края на септември 2012 г., съобщи пред журналисти Никола Абаджиев, председател на БАДДПО.

5.426 млрд. лв. вече са натрупани в индивидуалните партиди. Тази сума на нетните активи сбъдва точно прогнозите отпреди повече от десет години, в които доста хора се съмняваха, напомни Абаджиев. Освен всичко останало, по-голямата част от този ресурс е инвестиран и продължава да се инвестира в българската икономика, с което се уваличава положителното въздействие.

580 млн. лв. са изплатили пенсионните фондове на осигурените лица и техните наследници за периода от 1 януари 2002 г. – 30 септември 2012 г. 552 млн. лв. от тях са от доброволните фондове. Отделно от тях близо 250 млн. са преведени към НОИ за плащания от професионалните пенсионни фондове.

Широка дискусия

„Надяваме се повдигнатите въпроси да предизвикат широка дискусия благодарение на кръглата маса“, каза Абаджиев.

Освен представители на пенсионните дружества, за участие в кръглата маса и другите събития по случай годишнината на БАДДПО са поканени председателят и заместник-председатели на Министерския съвет, ръководители и отговорни представители на парламентари групи от 41-то Народно събрание, на Комисията по труда и социална политика, Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическата политика на Народното събрание. Очаква се събитието да уважат с присъствието си и представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Министерството на икономикат, енергетиката и туризма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националния осигурителен институт, на Комисията за финансов надзор, на Икономическия и социален съвет, на националните синдикални и работодателски организации и други държавни и неправителствени институции.

БАДДПО обединява в себе си всички пенсионноосигурителни дружества и през всички години участва активно в създаването на пенсионното законодателство и изграждането на пенсионния модел.