Инвестиционната банка Morgan Stanley, която беше основен поемател при първичното публично предлагане на акции на Facebook, ще плати 5 млн. долара глоба на щата Масачузетс в резултат на обвиненията, че нейните банкери са оказвали по неправилен начин влияние на различни анализатори, когато социална мрежа стана публична компания, информира Reuters.

От регулаторния орган на Масачузетс обвиняват Morgan Stanley, че неправилно са помогнали на Facebook селективно да разкрие чувствителна финансова информация, като по този начин не са предоставили равни условия на всички инвеститори.

От Morgan Stanley бяха разкритикувани след IPO-то на Facebook през май, че са разкрили ревизираните финансови резултати и прогнози за приходите на социалната мрежа пред отбрани клиенти преди първичното публично предлагане.

От Масачузетс твърдят, че високопоставен служител на Morgan Stanley е помогнал на ръководителите от Facebook да разпространят нова информация и след това им е дал наставление как да я представят пред анализатори от Уолстрийт. Същият банкер е репетирал с човека, отговарящ за финансите на Facebook, и е написал по-голяма част от сценария, по който последният впоследствие е разговарял с анализаторите.

Банкерът не е имал право да се обади сам на анализаторите, така че е направил всичко по силите си, за да може новите данни за приходите на Facebook да стигнат до анализаторите, които след това са ги дали на институционални инвеститори.

Индивидуалните инвеститори пък не са получили подобна информация.