Ефективните и убедителни усилия на директора на Европейската централна банка Марио Драги за спасяването на еврото оглавиха класацията на петте най-значими събития на отиващата си 2012 на Financial Times.

"В течение на година Европейският съюз държеше в своите ръце съдбата на световната икономика заради кризата с еврото", отбелязва авторитетното бизнес издание.

"През лятото много политици и бизнесмени бяха близо до паниката, но Драги успя да промени ситуацията и да намали напрежението, заявявайки, че ЕЦБ ще направи всичко за запазването на единната европейска валута. Едновременно той обяви операция за неограничено изкупуване на държавни облигации на проблемните страни в еврозоната, която може да влезе в учебниците по история на световната икономика", подчертава FT.

На второ място по значимост е поставен конфликтът в Сирия, чийто изход "все още не е ясен", коментира изданието. В първата тройка влиза още едно събитие от Близкия Изток – победата на "Мюсюлмански братя" на изборите в Египет.

"Избирането за държавен глава на Мохамед Морси е най-значителното събитие, което сочи бъдещият път на развитие на региона, където се усилва влиянието на политическия ислям", пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

Едва на четвърто място Financial Times слага преизбирането на Барак Обама за президент. В петицата намира място и териториалният спор между Япония и КНР в Южнокитайско море.