Икономическите рискове, технологическото прекъсване на бизнеса и природните бедствия са най-опасните рискове за бизнеса, установи сравнително проучване на Allianz.

Всички те са били много активни в комбинация през изминалата и продължават и през 2012 г. Последвани са от правни и репутационни рискове. В момента най-подценявани са кибер рисковете.

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), центърът за компетентност за корпоративни и индустриални застраховки на Allianz е провела анкета сред своите специалисти в областта на управление на риска, за да се идентифицират рисковете, които са най-разпространени в днешно време.

До момента в AGCS най-често споменаван е икономическият риск. 21% от експертите, оценяващи риска, го определят като най-належащия проблем за своите клиенти.

Икономическият риск включва увеличение на цените на суровините, загуба на ключови пазари, икономическа рецесия, отнасяща се до държавния дълг и чуждестранни валутни колебания.

Веригите за доставки са уязвими

Вторият сред най-често споменаваните рискове е е технологическото прекъсване на бизнеса. 14% от AGCS експертите гледат на това като голям риск и го споменават с най-висок приоритет на своите клиенти, особено от AGCS инженери, които наблюдават производството на място.

Това мнение се споделя и от колегите им от управление на риска, които отговарят за безпроблемно производство.

Технологическо прекъсване на дейността се отнася до веригите за снабдяване и уязвимостта на производствените процеси.

AGCS експертите, оценяващи риска, посочват като проблем логистичните услуги по системата “точно на време", когато доставчикът не е в състояние да осъществи в рамките на допустимите отклонения доставката.

"През последните 20 - 30 години се наблюдава развитие на бизнес стратегии, които популяризират идеите за "стегнато производство”и доставки по системата „точно на време”. В действителност това означава рационализиране на доставките, централизиране на дистрибуцията и дори провеждане на виртуални запаси“, обяснява Пол Картър ръководител Рисково консултиране в AGCS.

„В допълнение към тези стратегии е налице нарастваща тенденция на глобално ниво, целяща намаляване на разходите по цялата верига. Това се е превърнало в доминиращ икономически модел. Успехът на този модел е за сметка на значителното увеличаване на дистрибуционния риск при веригите за доставки на компаниите. Самата подвижност, осигуряваща доставките със своите разходни предимства, е причина за уязвимост.”

Природните бедствия увеличават исковете

Експертите по риска виждат природните бедствия като третия най-опасен риск. Под природни бедствия се разбира наводнения и свлачища, бури като урагани и торнадо, земетресения, цунами, вулканични изригвания.

9% от експертите на AGCS са дали най-висока оценка за този вид риск. Тя изглежда нискаq като се вземе предвид значителното въздействие на природните катаклизми върху целия застрахователен сектор: най-скорошните природни бедствия в Тихоокеанския регион - земетресенията в Япония, Нова Зеландия и Куинсланд, както и наводненията в Тайланд.

По целия свят тенденцииq като урбанизацията на крайбрежните райониq увеличава потенциала за загуба, поради високия риск от бури и наводнения. Социално-икономическите промени, съчетани с бързо развиващите се технологии и увеличаване на глобалните вериги за доставки, създават все по-голяма възможност за загуби, причинени от природни бедствия.

"Въпреки обширното медийно покритие и значителното въздействие на природни бедствия върху хора, организации и икономики, много фирми все още не се отнасят адекватно към уязвимостта на природните опасности“ отбелязва Тина Буцбах, ръководител на управлението оценяващо риска.

„Възможно е „ най-лошият сценарий” да се случи. Такива примери видяхме през последните години. Ето защо задълбочената подготовка и управлението на риска е от решаващо значение”, допълва тя.

В AGCS все по-често постъпват искове не само от земетресения, но и от свързани с метеоролигически катаклизми събития като наводнения и урагани.

Икономическият растеж допринася за увеличените претенции, вследствие на което и осигурените вземания са се увеличили драстично.

Средната цена на гарантираните вземания, свързани с инциденти като наводнения, урагани и тайфуни, достигна над 40 милиарда щатски долара през 2010 г., спрямо 5 милиарда през 1970 и 1980 г., което е увеличение от над 8 пъти.

2011: Перфектната буря?

Резултатите от оценките на риска на AGCS показват също системна взаимосвързаност на рисковете - факт, ясно изразен през 2011 г., когато комбинация от обширни природни бедствия причини спиране на бизнеса в глобален мащаб.

В глобализираната световна икономика няма риск, който да може да се разглежда сам за себе си или изолирано. Комбинацията от големи събития може да образува "перфектната буря", засилвайки индивидуалния ефект на всеки риск.

През 2011 г. условни искове за прекъсване на стопанската дейност, произтичащи от природни бедствия (като доставчик на ток в една държава може да има пряко въздействие върху „трета страна”, от другата страна на земното кълбо) показват кумулативното въздействие и взаимната връзка между рисковете.

Тези щети най-общо са вредни за клиентите, особено когато идват в разгара на продължаващите икономически кризи, растящата инфлация и спада в търсенето.

Тези рискове често са обвързани в по-голяма или по-малка степен помежду си, но техните причини и ефекти не винаги са напълно ясни.

Експертите по риска на AGCS често подчертават връзките между различните видове рискове в техните описания и смятат, че специфичният риск е от значение.

"В днешния взаимосвързан свят не можем да гледаме изолирано на риска от природни катастрофи, но трябва да се питаме какво се случва, когато ни сполети и какви странични ефекти би могло да причини в други части на света“, обяснява Майкъл Брух, експерт по риска в AGCS Consulting.

Тези, които са за промяна на правилата, разпоредбите и растящите изисквания за съгласуваност от страна на властите, са също така загрижени и за репутацията на марката и оказващите й влияние събития.

В много страни това се дължи на затягане на законовите рамки, което би трябвало да окаже въздействие върху застраховки от типа „Професионлана отговорност” (за директори и служители, заемащи високи постове) и в същото време да представлява риск за репутацията на компанията в случай на подправяне (фалшификация) на продукт.

Рискът от загуба на добра репутация вече се превръща в заплаха не само за големите корпорации, но и за средните и малки предприятия.

В днешното информационно общество дигитализирани средства за масова информация и новите форми на медии, позволяват много по-голяма активност от страна на гражданите (Web 2.0 / социални медии), което от своя страна е предизвикателство за управляващите риска. Скоростта се превърна в основен фактор при разпространението на новини в световната мрежа.

Страх в Азиатско-тихоокеанския регион от природни бедствия, свръхрегулация във Великобритания

Като глобален застраховател, AGCS присъства в цял свят, за да покрие нуждите на клиентите си. Консултантите, оценяващи риска в Алианц, работят с клиентите, за да се осигурят най-добрите решения в управлението, контрола и намаляването на риска. AGCS се допитва до всички клиенти - не само тези от Европа, където AGCS има големи управления (в Германия, Великобритания, Франция, Испания, Италия и скандинавския регион), но също така и от Близкия Изток (Дубай), Северна и Южна Америка (САЩ, Канада и Южна Америка), и Тихоокеанския регион (Сингапур, Хонг Конг, Австралия и Япония).

Експертите по риска отбелязват някои географски различия в отговорите в анкетата. Рисковият барометър на AGCS показва, че икономическата ситуация и технологическото прекъсване са глобалните рискове и се отнасят до всички пазари. Другите рискове варират според региона. Например, рискът от природни бедствия е по-разпространен в Азиатско-тихоокеанския регион.

Политическият риск е другият от най-важните за Азиатско-тихоокеанския регион рискове за бизнеса. Експертите обясняват това с протекционизма на развиващите се пазари, социалното недоволство и намесата на държавата на финансовите пазари.

Бизнесът в Обединеното кралство е по-загрижен за правните и регулаторни рискове, в сравнение с други държави. Те се отнасят до промени в регулирането от страна на държавните органи, загуба на патентна защита, нарастващите предизвикателства за съответствие или свръхрегулиране.

Бизнесприсъщите рискове играят значима роля в Германия. Бизнесприсъщи рискове са например дефекти в дизайна на продукта или увеличаващата се сложност на проект, което може да доведе до нарушаване на ефективността или до поредица от загуби.

Кибер рисковете продължават да бъдат подценявани

Най-подценяваните рискове, според Барометъра на риска са свързани с информационните технологии (IT). Въпреки широка информираност за нарастването на този вид риск, само 1% от експертите по оценка на риска посочват, че техните клиенти са взели отношение към кибер рисковете.

Повечето експерти смятат, че този риск често се подценява. Кибер рисковете се характеризират с непрекъснати иновации и промяна, и заради това са трудни за контролиране.

"Не трябва да се концентрираме само върху информационните системи. След уведомителен иск често забелязваме, че ние не се занимаваме с повредата в системата, а че има липса на разбиране на целия процес. Ние трябва да продължим да обръщаме особено внимание на образованието и ноу-хау. ИТ рисковете са най-бързо развиващите се и с всяка минута стават все по-сложни“, отбеляза Хосе Фидалго, консултант по оценка на риска.

Застраховането подхранва диалога за рисковете

Експертите на Алианц виждат икономическите рискове, технологическото прекъсване и увеличаване броя на природните катастрофи като най-сериозните рискове. Каквато и да е областта на риска, диалогът между застрахователи и техните клиенти ще бъде от решаващо значение за справяне с проблемите.

"Чрез работата с нашите клиенти по целия свят ние виждаме, че е налице висока информираност за икономическите рискове, но това не означава, че е намерен правилният начин за справяне с тях. Много компании подценяват други видове рискове. Например такива, свързани с възникването на пожар, но също така и нововъзникващи рискове, като кибер рискове или нанотехнологии. Точно в такива моменти е необходимо AGCS да насърчава интензивен диалог, за да се създаде по-голяма информираност по тези важни теми", казва Аксел Тайс, главен изпълнителен директор на AGCS.