Най-богатият човек в света Карлос Слим ще загуби около 2 млрд. долара през тази година в резултат на неуспешна инвестиция в европейски телекомуникационни компании. През годината милиардерът придоби евтини акции на холандската KPN и австрийската Telekom Austria за 4 млрд. евро, разчитайки на бързо възстановяване на европейските празари, но сгреши.

Контролираната от Слим America Movil купи през лятото на тази година 23% от акциите Telekom Austria и 28% от ценните книжа на KPN. America Movil не разкри стойността на сделката с австрийската компания, но обяви, че за нидерландския си актив е платила 3 млрд. евро. Предполага се, че стойността на активите, купени от компанията на Слим, е 3.95 млрд. евро. Състоянието на най-богатия човек в света по версията на Forbes се оценява на 52 млрд. евро.

По данни на анализаторите от Bernstein от момента на покупката акциите на Telekom Austria са загубили 42%, а тези на KPN почти 46%.

Слим бе подведен както от общата слабост на европейските пазари, така и на самите компании. С оглед на неопределените перспективи за възстановяване на световната икономика, на Слим ще му трябват години, за да откупи своето вложение.