Стоте най-богати хора в света са увеличили общото си състояние с 5.9 млрд. долара през миналата седмица на фона на ръста на световните пазари и въпреки опасенията около преговорите за бюджета на САЩ и забавящия се икономически растеж на Германия.

Състоянието на най-богатия човек в света Карлос Слим е нараснало с 308 млн. долара през седмицата до 73.3 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Щатският индекс S&P 500 нарасна с 0.13% през седмицата до 1 418.07 пункта, докато европейският Stoxx Europe 600 добави 1.23% до 279.17 пункта.

Бертолд Албрехт, който притежаваше половината от веригите супермаркети Aldi Nord и Trader Joe’s, наследени от баща му, беше изваден от класацията на Bloomberg, след като се появи информация, че е починал. Албрехт бе на 58 г., а състоянието му се оценяваше на 10.7 млрд. долара.

Смъртта на милиардера може да направи неговата съпруга и деца милиардери. Албрехт има пет деца, в това число и четиризнаци (три момчета и момиче), родени през 1990 г. Неговият чичо Карл Албрехт, който е на 92 г., е най-богатият човек в Германия с лично състояние, оценявано на 22.3 млрд. долара. Той е изгубил 236 млн. долара през миналата седмица.

Вторият най-богат германец е Дитер Шварц, който контролира веригите Lidl и Kaufland, а състоянието му се оценява на 20 млрд. долара. Шварц губи 160 млн. долара през миналата семдица.

Най-богатият европеец Амансио Ортега заема третото място в индекса на милиардерите на Bloomberg с лично състояние от 53.7 млрд. долара. Той изпреварва Уорън Бъфет с 6.9 млрд. долара.

Вдовицата на Стив Джобс Лорийн Пауъл Джобс е изгубила близо 350 млн. долара през миналата седмица. Акциите на Apple поевтиняха с 8.9% за последните пет дни и губят 24% от стойността си, откакто достигнаха рекордна цена през септември. Състоянието й се оценява на 10 млрд. долара.