Вчера стана ясно, че съд в Рим е осъдил Силвио Берлускони на 4 години затвор. Той има две възможности за обжалване. Берлускони има състояние от около 5 млрд. долара. Може ли милиардер и бивш премиер да отиде в затвора?

Всъщност има и други случаи, когато милиардери са се озовавали зад решетките.

Вижте кои милиардери бяха осъдени, някои от които на сериозен брой години:

Уонг Куонг Ю

Някога той е бил един от най-богатите и уважавани хора в Китай. Натрупва богатството си с продажба на електроника. През 2006 година е най-богатият китаец. Две години по-късно е арестуван, а през 2010 година получава 14 години затвор за корупция, търговия с вътрешна информация и манипулация на цени на акции.

В момента е в затвора и все още е милиардер, макар състоянието му да е намаляло значително със срива на цените на акциите на неговата Gome Electrical Appliances.

Михаил Ходорковски

Някога той бе най-богатият човек в Русия със състояние от 15 млрд. долара и 15-ият най-богат в целия свят.

Той и неговият бизнес партньор Платон Лебедев обаче в момента са в затвора заради укриване на данъци и измами. Трябваше да бъдат освободени през 2011 година, но вместо това бяха осъдени на още 6 години за присвояване на 200 милиона тона петрол и изпиране на парите от тях.

Мнозина вярват, че причината за падението му е това, че е яростен враг на Владимир Путин.

Платон Лебедев

Той е бившият бизнес партньор на Михаил Ходорковски. Те са в затвора от 2003 година.

Р. Алън Станфорд

Той бе признат за виновен за ръководенето на измамна схема за 7 млрд. долара. Осъден е на 110 години затвор. Зад решетките е от 2009 година.

Радж Раджаратнам

Бившият хедж фонд шеф някога ръководеше Galleon Group. Той бе признат за виновен в най-големия процес за търговия с вътрешна информация в света.

Осъден е на 11 години затвор и глобен с 10 млн. долара. Това е най-тежката присъда за търговия с вътрешна информация в света.

Той е в затвор в Масачузетс от декември.

Алфред Таубман

Той е бивш председател на борда на директорите на Sotheby’s.

През 2004 година прекара 9 месеца в затвора за манипулиране на търгове на предмети на изкуството.

През 2007 година издаде книга за живота си. Твърди, че е невинен.

Миналата година дари 56 млн. долара на Университета в Мичиган, с което стана най-големият дарител на институцията, с общо 142 млн. долара дарени на нея.

Дарил е над 250 млн. долара в живота си.

Майкъл Милкен

Забогатява през 80-те години, а през 1989 влиза в затвора. Признава се за виновен в измами с ценни книжа, след като правителството се съгласява да свали обвиненията от брат му. Влиза в затвора за 22 месеца.

Днес е известен филантроп.