Как се пише – Whiskey или Whisky? Какво означава името му всъщност? Каква е разликата между малцово и блендово уиски? Представяме ви десетте най-важни факта за най-популярната алкохолна напита в света, според луксозния мъжки портал Wanted.de:

1. Думата Whisky се споменава за пръв път през 1736 година. Тя идва от шотландско-келтската дума uisge betha, което в превод значи "водата на живота".

2. Уискито не е нищо повече от дестилиран от жито или царевица алкохол, който е складиран в бъчви в продължение на много години. В зависимост от вида на уискито има различия в начина му на произвеждане.

3. Основните видове уиски: малцовото уиски се произвежда от малцов ечемик. Бърбънът се прави предимно от царевица. Блендовото уиски се прави от различни дестилати от пшеница, немалцов ечемик и овес. Ръжено уиски пък наричат уискито, което се произвежда от ръж.

4. Има два правописа за питието: шотландците наричат националната им напитка Whisky. Там също го наричат и Scotch. В Ирландия пък след буквата "е", пишат и "у", а именно Whiskey.

5. Тъй като и двете думи не са със запазени патентови права, навсякъде по света напитката се нарича така – особено в САЩ и Канада, та дори и в Япония.

6. Легенда твърди, че първото уиски в света е произведено от бенедиктинския монах Джон Кор от манастира Линдорес в Шотландия. Въпреки това, ирландците твърдят, че те са изобретили алкохолната напитка.

7. В Германия през 2010 година според "Федералната асоциация на немската алкохолна индустрия" е имало около шест милиона редовни потребители на уиски. Общо около 64 милиона бутилки са били продадени – 45 процента от тях бърбън, 40 процента скоч, шест процента малцово уиски и девет процента други сортове. Това количество прави по литър и половина уиски годишно на човек.

8. Уискито отлежава в дъбови бъчви. В Америка бъчвите предимно се правят от американски бял дъб, а в Европа – от испански и португалски дъб. По-светлите уискита най-често са съхранявани в американски бъчви.

9. Чрез отворите на бъчвите годишно се изпаряват около два процента от съдържанието, което бива наричано "Angels´ share" (частта на ангелите).

10. Често се добавя оцветител в уискито. Това е с цел уискито винаги да има еднороден цвят.