Представяме ви няколко снимки, които по неповторим начин представят отиващата си 2012 година. Нека си припомним събитията, на които бяхме свидетели през последните 12 месеца:

Новият Титаник: Costa Concordia

Круизният лайнер Costa Concordia с 4 200 души на борда заседна в плитчините на крайбрежието на Тоскана и потъна на 14 януари. 32 души загинаха.

Обвиненията срещу Доминик Строс-Кан

На 21 февруари Доминик Строс-Кан, бивш директор на МВФ, бе арестуван в Лил по подзрения в съпричастност в сутеньорство.

Германският президент Крисиан Булф подаде оставка след скандал

На 17 февруари президентът на Германия Кристиан Вулф подаде оставка след скандал за корупция и злоупотреби със служебно положение.

Масови безредици в Гърция

На 12 февруари около 100 000 души се включиха в масовите митинги в гръцката столица Атина, за да протестират срещу споразумението на страната си с ЕС за финансова помощ срещу драстично съкращаване на разходи. Възникнаха безредици, по време на които анархисти подпалиха кафене на Starbucks, офиси на две банки и магазин за дрехи.

Уитни Хюстън почина

На 17 февруари певицата и актриса Уитни Хюстън бе открита мъртва в хотелската й стая в Лос Анджелис.

Всеобщата стачка в Испания

На 29 март в Испания се проведе 24-часова стачка срещу реформите на пазара на труда, в която се включиха всички профсъюзи в страната.

Совалката Discovery излезе в пенсия

На 17 април историческата совалка Discovery бе натоварена на специално оборудван Boeing 747 и завинаги напусна космодрума на Вашингтонското летище, за да заеме място в Националния музей на авиацията и космонавтиката.

Вулкан Попокатепетъл

На 12 април се събуди мексиканският вулкан Попокатепетъл. За ден бяха регистрирани 62 изригвания с различна интензивност.

Рядък феномен

На 20 май станахме свидетели на пръстенообразно затъмнение. Феноменът се случва веднъж на 18 години.

IPO- Facebook

На 17 март се проведе IPO на социалната мрежа Facebook. Активите на компанията бяха оценени на 104 млрд. долара.

Шампионска лига

Рядък кадър: американският премиер и европейските лидери гледат заедно мача „Байерн” – „Челси”“ на 19 май.

Най-скъпата картина в света

Картината „Вик” на норвежкия импресионист Едуард Мунк бе продадена на търг на Sotheby's в Ню Йорк за 119 млн. долара на 2 май. Абсолютен рекорд за произведение на изкуството.

Стачката на миньорите в Мадрид

На 12 юли испанските миньори протестираха срещу намаляването на правителственото финансиране от 300 на 110 млн. евро.

Разходка над Ниагарския водопад

На 15 юни еквилибристът Ник Уаленда премина над Ниагарския водопад по метално въже, опънато на височина 60 м, поставяйки световен рекорд.

Диамантният юбилей на кралицата

На 4 юни в Бъкингамския дворец се състоя концерт в чест на 60-ата годишнина от възкачването на британската кралица Елизабет Втора на трона.

Франция с нов президент

На 7 май социалистът Франсоа Оланд победи на президентските избори действащия президент на Франция Никола Саркози.

Първият частен космически кораб

На 22 май от Международната космическа станция излетя Dragon- първият частен космически кораб, създаден от компанията SpaceX.

Голямата авария в Индия

На 31 юли в Индия възникна най-сериозната авария в електроснабдяването за последните десет години. 600 млн. души в 19 щата в северната и източна част от страната имаха проблеми с доставките на електроенергия.

Денвърският стрелец

На 20 юли Джеймс Хоумс откри стрелба по посетителите в кино в предградие на Денвър по време на премиерата на „Черния рицар”. 12 души бяха убити, 58 ранени.

Откриването на Хигс Бозон

На 4 юли учените, работещи на Големия адронен ускорител, обявиха, че са открили частица с параметрите на Хигс Бозон.

Асанж получи политическо убежище

На 16 август основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асанж получи политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Брайвик получи присъда

На 24 август съдът в Осло произнесе присъдата на Андерш Брайвик, който през 2011 г. извърши двоен терористичен атентат , при който загинаха 77 души.

Кюриозити кацна на Марс

На 6 август марсоходът „Кюриозити” на НАСА кацна на Марс.

Олимпиадата в Лондон

На 12 август в Лондон се състоя церемонията по закриването на XXX Летни олимпийски игри. Над 200 страни взеха участие в тях.

Нападението над американското консулство в Либия

На 11 септември срещу консулството на САЩ в Бенгази, Либия, бе извършено нападение, по време на което бе убит американският посланик Кристофър Стивънс и други сътрудници. Стивънс стана шестият посланик на САЩ, убит от терористи. Убийството му потресе Америка, която не помни подобен случай от 1979 г.

Ураганът Санди

На 23 октомври се заформи тропическата буря „Санди” , която по-късно бе преквалифицирана в ураган. За седмица той премина от Ямайка до Ню Йорк, оставяйки след себе си жертви и разрушения, както и голямо наводнение в Ню Йорк.

В Грузия победи опозицията

На 1 октомври опозиционната „Грузинска мечта” спечели изборите в Грузия. Завой към демокрация или връщане към Русия, все още не знаем.

Венецуела преизбра Чавес

На 8 октомври Уго Чавес спечели четвъртия си мандат като президент на Венецуела,

Седем нови светци

На 21 октомври Ватикана канонизира още седем светци, сред които за първи път имаше представител на коренното северноамериканско население. Това бе Катери Текаквита-първата индианска светица .

Скок от стратосферата

На 14 октомври австрийският парашутист Феликс Баумгартнер постави световен рекорд по свободно падане, скачайки от височина 39 км. Той се приземи в американската пустиня в американския щат Ню Мексико. Тойс стана и първият парашутист, преодолял при падането си звуковата бариера.

Обама победи Ромни

На 7 ноември кандидатът на Демократическата партия Барак Обама победи на президентските избори в САЩ и спечели втори мандат. Негов опонент бе републиканецът Мит Ромни.

Напрежение в Ивицата Газа

На 15 ноември ракета, изстреляна от Ивицата Газа срещу Южен Израел, удари жилищна сграда и уби трима души. В отговор израелската армия предприе офанзива в Ивицата Газа.

Стрелба в американско училище

На 16 декември 20-годишният Адам Ланза откри стрелба в начално училище б Нютаун, Кънектикът, при която загинаха 27 души- 20 деца и седем възрастни.