При това, ако има някой, който чака 22-и наистина с нетърпение, това е космическата агенция на САЩ, залята през последните с обаждания и имейли от хора, които питат дали ще настъпи „краят на света”.

Говорителят на НАСА Дуейн Браун казва, че обикновено агенцията получава от граждани около 90 обаждания или имейла седмично. През последните седмици обаче техният брой драстично се е увеличил. Между 200 и 300 души дневно се свързват с НАСА, за да питат за края на света.

От агенцията се опитват да успокоят всички. На сайта са публикувани интервюта с учени, които до момента са били гледани над 4.6 милиона пъти. Според историята, разпространявана в интернет, огромна планета, наречена Нибуру, приближава към Земята и ще причини гибелта й.

"Ако това беше така, ние отдавна щяхме да сме я видели, а ако беше някак невидима, щяхме да видим влиянието й върху съседните планети. Хиляди астрономи, които наблюдават нощното небе непрекъснато, никога не са я виждали", посочи Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти.

Ако наистина някаква планета се приближаваше към Земята, тя щеше да е най-яркото тяло на небосклона - бихте могли да я видите с очите си, а не да питате правителството дали не крие някаква информация, казва астробиологът от НАСА Дейвид Морисън