Ако много, наистина много държите да консумирате качествен алкохол по Коледа – ето списък, от който можете да избирате.

Ако не прецените, че е по-добре вместо бутилка от тези напитки да си купите цяло ново жилище, то снимайте всяка глътка за спомен.

Десето място: Конякът Comet Vintage 1811

1811 година е специална за винопроизводителите и експертите по спиртни напитки. Това се дължи на "Голямата Комета", която през тази година е стояла на небето 260 дни.

На нейното присъствие се дължи дългото и горещо лято, както и топлата и суха зима. През тази година реколтата е била съвършена.

Критиците определят виното и коняка от тази година като особено качествени. Цената за това качество обаче е най-малко 6000 евро.

Девето място: Уискито Linkwood-Glenlivet от 1898 г.

От годината си на основаване компанията Linkwood-Glenlivet предлага най-скъпото уиски, което може да бъде закупено. То е предназначено за студените дни около Коледа, когато искате да се стоплите с една глътка от някоя изискана напитка. Тази глътка вероятно би била много специална, тъй като нейната цена би била около 1 450 евро.

Осмо място: Конякът Hennessy Silver Jubilee

Taзи бутилка е предназначена за сребърния юбилей на кралица Елизабет II през 1977 г. Произведени са само 60 бутилки от този коняк, направен от смесица от различни видове алкохол с възраст над сто години. Цената му е около 14 780 евро.

Седмо място: Конякът A.E. DOR Soleil d'Austerlitz 1805

Този коняк не е предназначен за всеки. Собственикът на Destellerie A.E. DOR го създава през 1980 г. и произвежда общо три литра и половина. Запазва една бутилка за себе си, а другите ги дава на тогавашния френски президент.

Въпреки че марката е сравнително непозната, ценителите я считат за една от най-добрите марки коняк в света. Цената на "Soleil d'Austerlitz" е над 22 000 евро.

Шесто място: Конякът Courvoisier Erté Collection от 1 до 8

Изключителният дизайн на този коняк е проектиран от руския деко-художник Erté. Произведени са общо 12 000 бутилки, номерирани с цифрите от 1 до 7.

След смъртта на руския художник през 1990 г. се произвеждат 4000 бутилки, номерирани с цифрата осем в негово име. За бутилката качествен коняк обаче трябва да платите 35 750 евро.

Пето място: Конякът Rémy Martin Louis XIII Age Inconnu

За създаването на този коняк от 1938 г. са използвани над 1200 различни вида алкохол. Ценителите знаят цената на този алкохол: бутилка от него е била продадена през март 2011 г. за повече от 53 480 евро.

Четвърто място: Конякът Croizet 1842

Към най-скъпите коняци в света принадлежи и този, който може да издържа над 140 години, което е сравнително рядко срещано при този алкохол. Създаденият през 1858 г. коняк е продаден за около 119 700 евро през октомври 2011 г.

Трето място: Конякът Courvoisier & Curlier 1789

Този коняк е толкова рядко срещан, че дори производителите не разполагат с бутилка от него. Последните няколко бутилки са намерени в мазето на холандския колекционер Бей ван дер Бунт. Сега тези бутилки се предлагат в лондонския магазин Harrods и са оценени на стойност от 117 000 евро.

Второ място: Виното Chateau d’Yquem 1787

Chateau d’Yquem от 1787 г. е едно от най-известните вина в света и това не би трябвало да учудва никого. От това сладко бяло десертно вино има само една бутилка в целия свят.

На търг през 1811 г. виното вече е било оценено на 92 150 евро. Неговата стойност днес се оценява на около 146 200 евро.

Първо място: Конякът Brugerolle 1795

Най-скъпият алкохол на света е коняк в шестлитрово шише. Той е бил любимата напитка на офицерите по време на Френската революция. С нея армията на Наполеон Бонапарт е обиколила света.

Говори се, че войници и офицери са отпивали по глътка от нея след всяка битка. Днес съществува само една бутилка Brugerolle от 1795 г. И тя е твърде скъпа, за да бъде отворена и изпита някога: струва повече от 169 500 евро.